CriuleniEst-CurierSănătateSocial

Noi restricţii, din 20 martie. Studenţii şi elevii – obligaţi să prezinte test negativ la Covid, la intrarea în ţară

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a Republicii Moldova a avut astăzi o şedinţă, după care Prim-Ministrul în demisie, Aureliu Ciocoi, a anunţat, într-un breifing de presă, care sunt noile măsuri restrictive impuse, citat, „în speranţa diminuării extinderii epidemiei în R. Moldova”.

Vasile Guştiuc, director-interimar ANSP, a informat Comisia despre situaţia pandemică actuală: toate raioanele sunt în „cod roşu”, cea mai grava situaţie se atestă în un. Chişinău. „Codul roşu” se instituie în monentul în care se atestă 100 de persoane infectate la 100 de mii de populaţie. În mun. Chişinău rata îmbolnăvirii este de 1460 de cazuri la 100 de mii, ceea ce este de cca 14 ori mai mult decât limita instituirii codului roşu. În Anenii Noi sunt 738 de cazuri la 100 de mii, în Ialoveni – 589, Străşeni – 588, Briceni – 560, etc. Cel mai grav, după membrii CNESP, este că în stare extrem de gravă sunt 331 de pacienţi, în stare gravă – peste 1700, numărul persoanelor intubate – 79  in seara zilei de 18 martie.
Aureliu Ciocoi a spus că membrii comisiei au avut discuţii aprinse, în contradictoriu, iar concluziile au fost necesitatea stabilirii următoarelor restricţii:

  • Se modifică programul centrelor comerciale, a unităţilor comerciale nealimentare, care de mâine, 20 martie, 2021, se vor închide la ora 18.00;
  • Se încadrează programul de lucru al pieţelor agroalimentare şi a celor nealimentare între orele  7.00 şi 15.00. Măsura este adresată degajării transportului public.
  • Restaurantele vor avea program de la 7.00 până la 20.00, iar în intervalul 20.00 -7.00 îşi pot continua activitatea în regim de livrare, dacă doresc;
  • Se interzice desfăşurarea în unităţile de alimentaţie publică a nunţilor, cumătriilor, aniversărilor şi altor evenimente;
  • Se interzice organizarea şi desfăşurarea cu prezenţa fizică a persoanelor a conferinţelor ştiinţifice, adunărilor şi întrunirilor profesionale în masă, olimpiadelor, competiţiilor sportive;
  • Se interzice organizarea şi desfăşurarea în spaţii închise şi deschise a expoziţiilor, festivalurilor, târgurilor agricole specializate, precum şi a evenimentelor comerciale;
  • Rămân închise pentru spectatori teatrele, cinematografele, sălile de concerte, casele de cultură, etc.
  • Cetăţenii care intră în ţară vor fi obligaţă să prezinte la hotar un test la covid negativ, făcut cu cel mult 72 de ore până la momentul traversării frontierei. Cetăţenii care nu vor avea acest document, vor fi obligaţi să completeze fişele epidemiologice, să indice cu exactitate telefoanele de contact, adresa de la domiciliu, în aşa fel, încât serviciile de control să poate verifica autoizolarea dânşilor pentru o perioadă de 14 zile calendaristice. Carantina poate fi întreruptă înainte de termen doar dacă după a 10-a zi, în urma unui test covid, rezultatul este negativ. Măsura se extinde şi peste cetăţenii care au fost anterior exceptaţi de la această obligaţiune, şi anume elevii şi studenţii moldoveni care studiază în străinătate şi care intenţionează să revină în R. Moldova.

Aureliu Ciocoi a mai spus că epidemiologii au fost împotriva întreupreii totale a procesului de învţământ cu prezenţa fizică. Decizia pentru fiecare localitate va fi luată de către administraţiile publice locale de nivelul I şi II, de comun cu administraţiile şcolilor, grădiniţelor, în funcţie de situaţia epidemiologică locală, pentru că există totuşi localităţi unde situaţia epidemiologică, de bine-de rău, este nu atât de gravă.

Totodată, Prim-Ministrul în demisie a mai atenţionat, că toate structurile de control vor fi antrenate masiv pentru monitorizarea şi verificarea gradului de respectare a restricţiilor aprobate azi. „Una este să fie restricţia pe hârtie, şi alta e ceea ce vedem în viaţa cotidiană în stradă. În şedinţe repetate cu MAI, ANSP, ANSA, alte structuri şi departamente, am cerut ca acestea să facă razii permanente, inclusiv în zilele de odihnă, pentru a verifica gradul de respectare a restricţiilor, cu repercusiuni foarte dure pentru cei care le vor încălca. Structurile de control vor raporta despre încălcări şi despre situaţia generală. Nu avem alte şanse de a depăşi pandemia, decât prin respectarea restricţiilor, dar mai cu seamă, prin vaccinarea generală a populaţiei! – a spus A. Ciocoi.

Astăzi, în R. Moldova au ajuns 24570 de doze de vaccin de la Pfizer, iar pe linia Covax, alte 21600 de vaccinuri AstraZeneca. La 22 aprilie ţara nostră va primi alte 72 de mii de doze de la AstraZeneca.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button