Est-CurierSănătate

Moldova revine la stare de urgenţă în sănătate publică, anunţă ministra Sănătăţii

Începând cu 10 septembrie şi până la 30 octombrie 2021, în Republica Moldova se instituie stare de urgenţă în sănătate publică. Anunţul a fost făcut de ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, după şedinţa Comisiei Naţionale Extraordinare Sănătate Publică din data de 9 septembrie. 

Cauza hotărârii – analiza situaţiei epidemiologice în Republica Moldova făcută de Agenţia naţională de Sănătate Publică, care a constatat că evoluţia infecţiei Covid poartă la moment un caracter ascendent, cu tendinţă de agravare continuă, în special în perioada ultimelor patru săptămâni. Multe raioane înregistrează o creştere bruscă a incidenţei, de la 1,15 în ultimile 14 zile la 1,41 la mia de locuitori în ultimile 7 zile, ceea ce denotă o creştere a intensităţii procesului de răspândire a infecţiei.

Potrivit noilor prevederi ale hotărârii CNESP, din data de 11 septembrie, persoanele de la 18 ani în sus vor avea acces la evenimentele desfăşurate în aer liber (spectacole, concerte, festivaluri), la evenimente în spaţii închise (cluburi de noapte, ringuri de dans, săli de concerte şi alte evenimente, teatre, cinematografe) în baza unuia din următoarele documente:

1. certificatul de vaccinare împotriva virusului SarsCov2 cu schema completă de vaccinare, pe suport de hârtie sau în format digital, valabil dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

2. certificat negativ pentru un test PCR pentru infecţia cu virusul SarsCov2 nu mai vechi de 72 de ore;

3. rezultatul negativ al unui test certificat antigen rapid pentru infecţia cu virus SarsCov2  nu mai vechi de 48 de ore, pe suport de hârtie sau în format digital;

4. prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat Covid 19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi a 180-a zi de la îmbolnăvire sau un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anticovid-19, act valabil pe durata a 90 de zile din data investigării.

Ministra Sănătăţii a mai adăugat, că următoarele săptămâni şi luni se aşteaptă a fi periculoase, de aceea în termen de 5 zile, Ministerul Sănătăţii, de comun acord cu alte autorităţi centrale, urmează să actualizeze versiunea a treia a planului de prevenire şi răspuns la infecţia Covid-19, care va permite o mai bună predictibilitate a acţiunilor autorităţilor sanitare în perioada ce urmează.

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button