Politic

Moldova își plătește datoriile pentru participarea la CSI. Vezi lista organizațiilor și sumele cotizațiilor

Pentru ședința de mâine, 3 aprilie, a Guvernului, Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de hotărâre privind achitarea cotizațiilor de membru ale Republicii Moldova în 58 de structuri parlamentare și internaționale de alt tip. 

Potrivit notei informative la proiectul hotărârii, semnate de Petru Rotaru, ministrul finanțelor, suma necesară de 56, 5 mln de lei a fost prevăzută în Bugetul de stat pentru anul 2024, astfel că guvernul nu va recurge la modificarea bugetului. 

Potrivit proiectului hotărârii, repartizarea mijloacelor financiare va avea loc pentru achitarea cotizațiilor de membru față de organizațiile internaționale – în sumă de 50.040,6 mii lei (cca 88,6%); și achitarea datoriilor față de Adunarea Interparlamentară al CSI (AIP CSI) – în sumă de 6.459,4 mii lei (cca 11,4%), ținând cont de finalizarea procedurii de denunțare a Acordului dat.

Autorul proiectului menționează că la finele anului 2023, suma de 7 691,1 mii lei era datoria Republcii Moldova pentru participarea în structurile Comunității Statelor Independente, și anume: Adunarea interparlamentară a CSI (341,2 mii USD (echivalent a 6 011,7 mii lei); Bugetul unic al CSI – 7450,4 mii ruble rusești (echivalent a 1435,7 mii lei); Consiliul Euro-Asiatic de Standardizare din cadrul CSI – 14,0 mii dolari SUA (echivalent a 243,7 mii lei. 

  Lista structurilor și sumele alocate: 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button