Autorităţile iau în calcul diferite scenarii de desfăşurare a valului cinci al pedimediei de coronavirus în Repuiblica Moldova, afirmă Ala Nemerenco, ministra Sănătăţii, în conferinţă de presă, susţinută la 12 ianuarie.
Potrivit ministrei, la ora actuală că indicele de reproducere a cazurilor de Covid cauzate de tulpina Omicron, dominantă în multe ţări europene, este de 1,3, dar chiar şi aşa, Omicron în Moldova înca este sporadic, nu a atins nivelul în care transmisiunea devine comunitară. Numărul de decese este în descreştere şi spitalizările la fel.
Ţinând cont de faptul că numărul de persoane testate pozitiv la data de ieri a depăşit 1130 de cazuri, aceasta fiind o creştere semnificativă, autorităţile din sănătate au elaborat o schemă pe care îşi propun să o urmeze, dacă situaţia cu numărul de infectaţi va escalada, cum ar fi activarea de spitale şi departamente, în funcţie de necesitatea lor.
În valul precedent, din toamna 2021, remarca Nemerenco, au fost folosite 3900 de paturi spitaliceşti din 4200 disponibile. La moment în ţară sunt disponibile 1235 de paturi, din ele 215 sunt la terapie intensivă (ocupate azi – 142). Secţii pentru pacienţii cu covid sunt astăzi deschise în mun. Chişinău, la Edineţ, Soroca, Floreşti, Ungheni, Orhei, Cahul, Căuşeni, Comrat, Ceadîr-Lunga şi Bălţi. Capacitatea sistemului medical poate fi extinsă la peste 4600 de paturi de spital şi peste 500 de paturi la terapie intensivă, dacă se va ajunge la cod roşu de infectare, a afirmat ministra.
Blocul de tratament l Centrului Covid de la MoldExpo este conservat acum, acolo fiind activă doar secţia de triere, care găzduieşte pacienţi suspecţi la Covid, până la clarificarea diagnozei. Centrul va fi activat prin decizia ministerului doar dacă va fi nevoie de paturi suplimentare la cele din spitale.