Est-CurierSocial

Ministerul Educaţiei anunţă intenţia de a revizui costurile alimentaţiei în instituţiile preşcolare şi şcolare

Problema alimentației în instituțiile preșcolare din Republica Moldova a fost examinată de către ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală în cadrul unei ședințe cu reprezentanții Asociației Obștești „Părinți Solidari” și ai Asociației Obștești Astra. La întrevedere au participat reprezentanții Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Educației și Cercetării, anunţă instituţia într-un comunicat de presă.

În cadrul ședinței au fost discutate modalitățile de îmbunătățire a serviciilor de alimentație în grădinițe și posibilitatea de majorare a cuantumului resurselor financiare destinate alimentației copiilor în instituțiile de educație timpurie, ultima ajustare fiind făcută acum 3 ani.

Participanţii la audierile de la minister au înaintat propuneri privind creșterea transparenței procesului de alimentație, dar și ajustarea și diversificarea meniului zilnic. În acest sens, a fost examinată posibilitatea de elaborare a unui ghid tehnologic standardizat, aplicabil la nivel național.

De asemenea, a fost discutată necesitatea introducerii unui meniu pentru copiii cu intoleranță la gluten și lactoză și examinate  modalitățile de asigurare cu apă potabilă a instituțiilor de învățământ.

Ala Revenco, directoare executivă a Asociaţiei Obşteşti „Părinţi solidari”, participantă la discuţiile cu reprezentanţii celor două ministere, a precizat, la solicitarea „Est-Curier”, că întrunirea a avut loc la iniţiativa Ministerului Educaţiei, şi că în prezent procesul de alimentație al copiilor în instituțiile de învățământ continuă să fie un domeniu cu multe aspecte, ce urmează a fi îmbunătățite.

„Situația pandemică și creșterea prețurilor la produselor alimentare au adus noi provocări, precum lipsa accesului pentru părinți de a vedea meniul zilnic și ce se pune la modul real pe masa copiilor, dar și scăderea calității meniului din cauza ne ajustării normei financiare pe durata ultimilor 3 ani. Aceste probleme, dar și multe altele, care sunt legate de procesul alimentar în instituțiile de învățământ, sunt vociferate și puse în discuție de părinți, ori de câte ori e posibil, astfel ca ele să nu fie uitate de factorii de decizie. Fiecare consultare cu autoritățile este un pas înainte, în special atunci când instituțiile statului conștientizează problemele și depun efort pentru identificarea soluțiilor. Dat fiind faptul că la moment una din problemele stringente este ajustarea normei financiare la prețurile reale, atât reprezentanții Ministerului Educației, cât și ai Ministerului Finanțelor, au fost de acord cu acest fapt și sperăm să avem în curând norme financiare ajustate, să nu aibă de suferit calitatea alimentației copiilor ca urmare a creșterii prețurilor. În discuția de astăzi au fost abordate și aspecte ce țin de necesitatea actualizării meniurilor model, necesitatea organizării unui sistem de monitorizare a alimentației cu implicarea părinților, nivelul de salarizare al bucătarilor, etc.” – a spus Ala Revenco.

Anatolie Topală, ministrul Educaţiei şi Cercetării, a menționat că în prezent Ministerul Educației și Cercetării lucrează la identificarea unui mecanism, care să asigure indexarea normelor financiare pentru alimentația copiilor din grădinițe și școli, reieșind din indicele inflației. Propunerile sunt examinate de către specialiștii din cadrul Ministerului Finanțelor. Totodată, a fost exprimată necesitatea îmbunătățirii procesului de achiziții publice în domeniul alimentației, care va contribui la sporirea calității produselor livrate copiilor.

În prezent, normele din mijloacele bugetare, în funcție de timpul frecvenței, pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani, constituie: 4 ore – 4,90 lei/zi ; 6 ore – 9,60 lei/zi, 9-10,5 ore – 14,20 lei/zi și 12-24 ore – 19,10 lei/zi.

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 3-7 ani, sunt valabile sumele: 4 ore – 6,10 lei/zi;  6 ore – 11,20 lei/zi; 9-10,5 ore – 17,50 lei/zi; 12 ore – 19,10 lei/zi și 24 ore – 22,50 lei/zi.

S. Cernov

Sursa foto: mec.gov.md

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button