Sănătate

Medicamente pentru bolnavii oncologici ar putea fi găsite până la sfârșitul anului și în  farmacii

Lista medicamentelor compensate ar putea fi completată

   Marți, 2 august, Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM)  a declarat extinderea listei de medicamente compensate cu preparate destinate maladiilor oncologice drept una dintre prioritățile strategice pentru a doua jumătate a anului curent și anul 2023, aflăm dintr-un comunicat al serviciului de presă CNAM

Preparatele respective nu vor mai fi procurate prin achiziții publice, care asigurau acces la un singur medicament, devenit câștigător al licitației, dar vor fi eliberate în baza rețetei pentru medicamente compensate.

Pacienții vor putea primi preparatele în orice farmacie din țară, fără a fi nevoiți să se deplaseze la Institutul Oncologic, așa cum este în prezent. Totodată, în farmacii vor fi disponibile mai multe denumiri comerciale corespunzătoare denumirilor comune internaționale de medicamente prescrise de medic.

CNAM urmează să estimeze cheltuielile necesare pentru extinderea listei de medicamente compensate cu astfel de preparate, iar suma va fi prevăzută în fondurile AOAM pentru anul viitor.

În cadrul aceleiași ședințe, Consiliul pentru medicamente compensate a decis negocierea prețurilor corespunzătoare denumirilor comune internaționale de medicamente compensate pentru care se alocă cei mai mulți bani din fondurile AOAM.

   Astfel, din 170 de denumiri comune internaționale incluse în lista de medicamente compensate, au fost selectate 30 de poziții, pentru care se alocă peste 80% din bugetul destinat preparatelor compensate.

Acestea sunt, în mare parte, medicamente utilizate în tratamentul unui șir de maladii, precum: boli cardiovasculare, diabetul zaharat, boli psihice, epilepsie, scleroza multiplă, glaucom, maladii respiratorii ș.a.

Comisia de negociere interinstituțională, formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAM și ai Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, va negocia cu producătorii prețul de achiziție a trei cele mai solicitate denumiri comerciale pentru fiecare din cele 30 de denumiri comune internaționale prescrise.

Economiile obținute în fondurile sistemului asigurării obligatorii de asistenţă medicală în urma procesului de negociere vor permite extinderea listei de preparate compensate.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button