CriuleniDubăsariEst-CurierSănătate

Mai puţin Covid-19 şi frontiere deschise pentru moldoveni, în ţările vecine

Numărul cazurilor active de Covid-19 s-a micşorat considerabil în r. Criuleni, dacă facem comparaţie cu datele oferite de Centrul de Sănătate (CS) Criuleni cu o săptămână mai devreme.

După cum ne-a informat Violeta Panico, șefa CS Criuleni, la data de 20 ianuarie în tratament se aflau 139 de persoane infectate cu Covid-19, iar la data de 12 ianuarie numărul lor era de 391.

Numărul satelor cu zero cazuri de Covid a crescut, în r. Criuleni, acestea fiind Ratuș, Oniţcani, Pașcani, Jevreni, Bălășești, Mășcăuţi, Sagaidac, Mălăiești, Zolonceni și Ciopleni.

Mai mult de zece cazuri active de Covid se înregistrează doar în Dubăsarii-Vechi (13), Cimișeni (13), Boșcana (11), Slobozia-Dușca (10), în celelalte sate numărul confirmaţilor pozitiv variază de la 1 la 7. Cele mai multe decese, de la începutul pandemiei, a înregistrat or. Criuleni – 10 cetăţeni.

De la începutul pandemiei și până la 20 ianuarie, în r. Criuleni s-au molipsit de Covid-19, 2122 de persoane, din ei 1945 s-au tratat, 38 au decedat, 139 se tratează.

În r. Dubăsari, potrivit Centrului de Sănătate Dubăsari, la data de 19 ianuarie, numărul total de persoane infectate de la începutul pandemiei a ajuns la cifra 804, dintre care s-au tratat cu success 748 de persoane, iar 26 de cetăţeni au decedat de pe urma complicaţiilor cauzate de virus. La mijlocul săptămânii, aproximativ 30 de persoane se aflau în tratament, altele 42 de persoane erau în carantină / autoizolare.

După cum ne-a informat Cristina Boclinca, medic epidemiolog în Spitalul raional Criuleni, în care sunt internaţi cetăţeni din ambele raioane, la 20 ianuarie în secţia Covid-19 se aflau 13 pacienți confirmaţi pozitiv, dintre care 3 în secția de terapie intensivă, dependenţi de oxigen. Pentru comparaíe – la data de 7 decembrie, 2020, numărul de pacienţi era 45.

“Din 6 aprilie 2020 și până în prezent (n.r. – 20 ianuarie 2021) în secţia Covid a spitalului din Criuleni au fost internați 888 pacienți, inclusiv cei care au fost suspecţi, dar nu s-a confirmat boala (359). Din ei, 457 de cetăţeni au fost externați la însănătoșire, iar 42 de pacienţi au fost transferaţi în spitale din mun. Chișinău. În spitalul din Criuleni au decedat 30 de pacienți. Adresările pacienților pentru tratament în secția Covid-19 rămân a fi și până în prezent numeroase. Totodată, vă informăm că a crescut procentul celor confirmaţi pozitiv la infecția Covid-19 din numătrul total de suspecţi. Unii pacienți vin chiar în stare critică, după ce au urmat tratament de ambulator” – a spus Cristina Boclincă.

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgenţă în sănătate publică până la 15 februarie.

Totodată, Ucraina și România au eliminat Republica Moldova din lista statelor cu risc major de pericol privind Covid-19, așa că cetăţenii noștri pot călători în aceste state fără a fi nevoiţi să stea în carantină și fără un test negativ prezentat, dacă în ultimile 14 zile nu s-au aflat pe teritoriile altor state, care au rămas în zona roșie.

S. Cernov

Covid nu a disparut

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Vezi și
Close
Back to top button