Est-CurierPolitic

La ședința CUC din 14 martie a fost abordată și problema recensământului în Corjova, Dubăsari

Tema recensământului populației și locuințelor în com. Corjova r. Dubăsari, a fost abordată la ședința de ieri, 14 martie 2024, a Comisiei Unificate de Control (CUC), care s-a desfășurat la Bender, comunică Biroul pentru Reintegrare.

Recensământul urmează să fie realizat între 8 aprilie și 7 iulie curent, iar delegația Republicii Moldova a notificat Comisia Unificată de Control. Reprezentanții Chișinăului au menționat necesitatea asigurării liberei circulații și siguranței recenzorilor, cerând structurilor transnistrene să nu admită acțiuni provocatoare și impedimente privind buna desfășurare a recensământului în localitatea Corjova.

Cu referire la recensământul în toată enclava separatistă, Oleg Cara, directorul general al BNS, a spus, într-o ședință publică:  „Recensământul va avea loc doar în localitățile care sunt sub jurisdicția autoritărilor recunoscute a Republicii Moldova, pentru ca să putem asigura securitatea recenzorilor. Nu că nu ne-am fi dorit ca acest exercițiu să fie realizat pe întreg teritoriul Repubicii Moldova, în mod unitar, conform aceleiași metodologii, dar nu putem să asigurăm acest lucru, chiar dacă am fost deschiși pentru colaborare și în privința recensământului, și în privința altor activități statistice”.

Alte aspecte problematice abordate la ședința CUC, după cum comunică Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, sunt sfidarea continuă a actelor operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru de către structurile de forță subordonate Tiraspolului, care își mențin abuziv posturile de control. În acest sens, au continuat dezbaterile pentru luarea unei decizii care să asigure eliminarea posturilor ilegale din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Cu referire la creșterea cazurilor de organizare a migrației ilegale prin segmentul central al frontierei de stat al Republicii Moldova cu Ucraina și implicarea exponenților structurilor de forță ale Tiraspolului, având în vedere riscurile în raport cu stabilitatea situației în Zona de Securitate, Inspectoratul General al Poliției a informat Comisia Unificată de Control că vor fi întreprinse toate măsurile de urmărire penală pentru a investiga aceste fapte ilegale în conformitate cu legislația națională, comunică aceeași sursă. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button