Est-CurierSocial

Aproape toate proiectele de decizie au fost votate unanim

Prima ședință ordinară din acest an a Consiliului Raional Criuleni a început cu 30 de consilieri  înscriși pe lista celor prezenți și s-a sfârșit cu 27 de consilieri în sală.

Primele minute au fost dedicate înmânării legitimațiilor de consilieri raionali, apoi, ales președinte al ședinței, consilierul din Zăicana, Radu Ilieș, fracțiunea PAS, a pus la vot regulamentul ședinței. Consilierii au convenit că 3 minute e timp suficient pentru a discuta fiecare dintre cele 27 de subiecte incluse inițial pe ordinea de zi și cel de-al 28-a, acceptat suplimentar.

În ritm alert și pace totală, toate proiectele de decizie, cu mici excepții, au fost aprobate în varianta inițială.

De fapt, subiectele nu prea au trezit întrebări nici la ședință, nici la consultările publice de cu o zi mai devreme. Unanim și fără discuții a fost adoptat noul regulament al consiliului raional Criuleni, propus spre aprobare după ajustarea lui la ultimele modificări legislative, precum și subiectul executării bugetului pentru anul trecut. În planul de acțiuni pentru anul 2024, aferent Strategiei de dezvoltare social-economică a raionului Criuleni pentru anii 2021-2025 a fost adăugată încă o activitate, și anume promovarea ca obiectiv turistic a traseului turtistic „Cea mai veche șosea din Basarabia”, o inițiativă apărută încă în anul 2017, care era inclusă în activitatea anuală a secției cultură și turism, nu și în planul raional.

Aprobare unanimă au primit deciziile cu privire la Programul de reparație și întreținere a drumurilor publice de interes raional, cu lucrări în valoare de 10 mln 961 mii lei din mijloacele cu destinație specială din bugetul de stat, și Programul de reparație a instituțiilor preuniversitare (16 la număr), în valoare de 6 mln 565 mii lei din componenta raională.

La subiectul 12, consilierii au votat majorarea îndemnizației pentru participarea la ședințe de la 500 de lei, cât era anterior, la 1000 de lei. La consultări publice, Alexandru Carțîn, președintele raionului, a spus că a consultat președinții altor raioane și a fost de acord cu majorarea cerută de una dintre comisii, chiar dacă în unele raioane consilierii sunt remunerați și cu 1500 de lei per ședință.

De la bilanțul Stadionului raional la cel al Centrului de Resurse pentru Tineri UNIT au fost transmise echipamente pentru sala de forță. După cum au explicat autoritățile, echipamentul ar fi nou și neutilizat la stadion, dar e necesar la centrul pentru tineri, unde cca 20-30 de tineri zilnic frecventează sala de forță. Valoarea inițială a echipamentului este de cca 200 mii de lei.

Nedumeriți au fost consilierii de ce doar 25 de burse de merit sunt prevăzute pentru elevii dotați din r. Criuleni, care vor acumula o medie egală cu 9,50 și mai mult. Pentru ei s-a propus o bursă lunară în mărime de 300 de lei pentru 9 luni ale anului școlar. La încercarea de a dubla numărul de burse de merit, de la 25 la 50, consilierii au primit replica secretarei raionului că „modificarea bugetului s-a votat, oameni buni, nu ne întoarcem la decizie”. De fapt, a explicat Ala Ungurean, șefa de la educație, bani sunt pentru 25 de burse. 

Cu un înscris protocolar în procesul-verbal al ședinței ordinare a Consiliului raional Criuleni, consilierii au garantat contribuția pentru proiectele câștigate de la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură pentru construcția unor drumurilor în comunele Miclești și Hârtopul Mare.

Consilierii au votat unanim că la următoarea ședință cele două primării vor primi contribuția pentru proiectele lor, câte 500 de mii fiecare, or, la ședința din 15 martie soldul disponibil a fost împărțit până la ultimul leu – 3 mln 066 mii 146 lei. 

Din sold, cele mai mari sume – 1 mln 053 de mii s-au dat pentru contribuția la proiectele CS Criuleni, 1 mln 369 mii lei – bugetului LT din Dubăsarii Vechi pentru continuarea construcției anexei pentru 12 săli de clasă și anexei pentru sala de sport. Tot spre construcția de la Dubăsarii Vechi au fost redirecționați 1,5 mln de lei, disponibilizați în urma lichidării Serviciului de Asistență Psihopedagocică și transmiterea acestuia în subordinea unei structuri republicane specializate. 

Vedeți ședința integral pe linkul atașat.

Fotografii de la ședință de S. Cernov.  

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button