Est-CurierSocial

Recensământ în stânga Nistrului nu va fi

La 8 aprilie, 2024, Biroul Național de Statistică (BNS), cu suportul financiar al Uniunii Europene, al UNFPA și al Guvernului RM, va începe recensământul populației și al locuințelor. Procesul urmează să se termine la 7 iulie, iar primele rezultate preliminare procesate vor fi publicate după 6 luni de la finalizarea exercițiului.

Colectarea datelor statistice, însă, nu va fi posibilă în stânga Nistrului, în localitățile necontrolate de Chișinău. La una dintre instruirile pe care le desfășoară pentru diferiți participanți ai procesului, Oleg Cara, directorul general al BNS, a spus, cu referire la acest subiect: „Recensământul va avea loc doar în localitățile care sunt sub jurisdicția autoritărilor recunoscute a Republicii Moldova, pentru ca să piutem asigura securitatea recenzorilor. Nu că nu ne-am fi dorit ca acest exercițiu să fie realizat pe întreg teritoriul Repubicii Moldova, în mod unitar, conform aceleiași metodologii, dar nu putem să asigurăm acest lucru, chiar dacă am fost deschiși pentru colaborare și în privința recensământului, și în privința altor activități statistice”.
Prezent la aceeași instruire, Marcel Spătari, expert independent, ex-ministru, a adăugat: „Dacă nu greșesc, autoritățile din partea stângă a Nistrului s-au sincronizat cu autoritățile R. Moldova și au făcut și ei un fel de recensământ, până acum. A avut loc în 2004 și în 2015. Pentru noi este important să facem în localitățile în care avem acces garantat”.
La finele lunii februarie, în cadrul unei vizite în teritoriu, ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a spus că va încerca să asigure acces recenzorilor cel puțin în satul Corjova, r. Dubăsari, și în satul Mahala, aceeași comună, dar că nu avea încă un răspuns la de la Tiraspol.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button