Est-CurierSocial

Ișnovăț, Dolinnoe și Marcăuți – în cod verde

     Valul cinci al pandemiei de Covid – 19 se retrage, numărul de cazuri pe parcursul săptămânii 7-14 februarie înregistrând o scădere cu 40% față de prima săptămână de februarie.

La începutul săptămânii curente, din 14 februarie, raionul Criuleni a ieșit din cod roșu de alertă epidemiologică, înregistrînd un număr de 176 de cazuri active de Covid-19. Potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Sănătate Publică, incidența generală per raion era de 245 de cazuri la 100 de mii de populație. Totodată, în10 localități s-a menținut codul roșu de alertă. Lider la numărul de cazuri active rămâne or.Criuleni – 33 de pacienți confirmați, urmat de satele Hrușova, Măgdăcești, Slobozia – Dușca, Bălăbănești, Bălțata, Corjova, Drăsliceni, Miclești și Pașcani. Celelalte primării au fost plasate în coduri portocaliu sau galben, iar Ișnovăț și Dolinnoe le-a fost atribuit codul verde, în ele semnalându-se zero cazuri de Covid.

     Raionul Dubăsari a mai rămas în cod roșu de alertă, în general, cu 108 cazuri active în raion, și în particular – primăriile Cocieri (30 de cazuri), Molovata (12), Molovata Nouă (10), Pîrîta (16) și Ustia (9). Totodată, satul Marcăuți se declară liber de Covid.

     În legătură cu diminuarea numărului de cazuri zilnice în general pe țară, autoritățile sanitare au recomandat relaxarea graduală a restricțiilor. După cum a decis Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, convocată la 14 februarie, din 16 februarie, în localitățile cu codul de alertă verde și galben va fi permisă revenirea la regimul obișnuit de lucru. Munca de la distanță, respectiv programul diferențiat, se mențin în pragurile portocaliu și roșu. În pragul roșu, instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim on-line, cu excepția orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare, dar nu mai mult de 10% din activitățile didactice per program de studiu. Având în vedere specificul domeniului, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va activa în regim mixt. Nu vor fi permise în continuare evenimentele private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive), activitățile din zonele de agrement și parcurile de distracție, precum și conferințele și întrunirile științifice în format fizic doar în localitățile plasate în cod de alertă roșu. În schimb, unitățile de alimentație publică vor putea reveni la orarul obișnuit de lucru, cu respectarea limitelor de persoane stabilite în anexa menționată, indiferent de pragul de alertă.

     În p. 5 al ultimei hotărâri a CNESP se stipulează că pe perioada de acțiune a stării de urgență în sănătate publică, salariați din domeniul ordinii și securității publice din cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne, implicați în prestarea muncii în condiții de risc sporit pentru sănătate, vor fi remunerați cu sporul de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate, conform prevederilor art.1391 din Codul muncii nr. 154/2003 și art. 181 din Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Info ”E-C”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button