Est-CurierSănătate

Investiții de la CNAM pentru servicii medicale de calitate, în Hrușova, Molovata și Criuleni

Trei proiecte investiționale vor primi finanțare de la Casa Națională de Asigurări în Medicină, orientate spre îmbunătățirea condițiilor de prestare a serviciilor medicale în raioanele Criuleni și Dubăsari.

La 9 februarie, Comisia specializată de selectare și evaluare a proiectelor investiționale a atribuit calitatea de câștigătoare proiectelor ce vizează Centrele de sănătate din or. Criuleni și din com. Hrușova, și Oficiului medicului de familie din satul Molovata r. Dubăsari.

La Hrușova, proiectul constă în schimbarea convectoarelor ce funcționează cu gaze naturale, instalate în fiecare cabinet, pe un sistem de încălzire nou, la fel cu gaze, de la o centrală autonomă. „Climat favorabil și sigur la CS Hrușova prin modernizarea sistemului de încălzire” este denumirea proiectului și după cum ne-a informat șefa centrului, Oxana Trocin, acesta ar avea mai multe beneficii, odată ce va fi implementat: „Vom avea apă caldă în fiecare birou, pentru că personalul medical e obligat să se spele pe mâini după fiecare pacient. Acum încălzirea este cu convectoare în fiecare cabinet, iar holul, în care așteaptă pacienții, este rece. Estimăm și economii la factura pentru gaze. În sediul din Hrușova al centrului de sănătate activează 7 angajați, care au la evidență 2660 de locuitori”.

Suma proiectului este de 675 817 lei, dintre care contribuția APL de nivelul doi constituie 70 mii lei.

La Centrul de Sănătate Criuleni, după cum ne informează șefa-interimară, Violeta Panico, CNAM va oferi surse pentru schimbarea acoperișului. „Actualul acoperiș a fost montat în anul 2003 și a fost destul de necalitativ lucrat. La fiecare vânt mai mare zboară foile de ardezie de pe el, de fiecare dată stau cu frica să nu cadă peste cineva. Mai și plouă în stomatologie. Mâine (n.r. – 15 februarie) vom semna contractul investițional cu CNAM și vom vedea care este suma pe care ne-o oferă, dar noi am cerut 1 mln 700 de mii și Consiliul Raional Criuleni ne alocă 800 de mii de lei, în total, proiectul va costa aproximativ 2,5 mln lei”, a spus Violeta Panico.

Și Oficiul Medicului de Familie din satul Molovata, r. Dubăsari, se află printre câștigătorii din anul 2024. Potrivit CNAM, proiectul se numește „Reparația curentă a OMF Molovata”, dar după cum precizează vicepreședintele raionului Dubăsari, Gurii Isac, pe o rețea de socializare, este vorba de eficientizarea energetică a clădirii oficiului. 

Pentru finanţarea proiectelor investiționale în 2024, urmare a desfășurării acestui concurs, au fost planificate 46 de milioane de lei, care vor fi repartizate între 28 de instituții câștigătoare.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button