Fii cu ochii pe autorități!Uncategorized

A început discuția proiectelor investiționale în or. Criuleni

Ce proiecte urmează a fi implementate sau inițiate  în orașul Criuleni  în 2024 au aflat participanții prezenți la prezentarea Planului local de acțiuni. După cum spunea primarul Mihai Sclifos e un ”program grandios”.  E vorba și de reparația capitală a apeductului și canalizării pe str. Miorița; instalarea iluminatului stradal pe segmentele unde acesta lipsește; renovarea a două stații de așteptare; construcția a două WC-e publice modulare, procurarea unei autospeciale multifuncționale, care ar și spăla drumurile; reparația acoperișului la Muzeu; curățarea iazului de la ”Izvoare”; confecționarea plăcuțelor cu indicatoare stradale; termoizolarea grădiniței ”Spicușor”; instalarea unui gazon artificial la terenul de joacă de pe bulevardul Biruința( în acest scop fiind prevăzuți 246 mii lei), etc.

Noutatea anului va fi renovarea bulevardului pietonal Mihai Eminescu și a parcului orășenesc. Proiectul a obținut finanțare de la ADR în valoare de 24 milioane lei, ce prevede și  contribuțiea  primăriei, pentru prima tranșă de 2,5 mln lei.  

 Dat fiind că din componența orașului fac parte și localitățile Ohrincea și Zolonceni se prevăd alocări de bani și pentru ele. Astfel la Ohrincea se prevede instalarea unui teren de minifotbal în curtea fostului gimnaziu, reparația Monumentului eroilor din centrul satului. La fel și la Zolonceni ar urma să fie proiectat un stadion. 

  În cadrul discuțiilor dna Angela Zaporojeț a abordat necesitatea transportului orășenesc, dat fiind că mai multă lume în etate cu greu coboară,bunăoară, din cartierul Răzeși în centru la piață sau la spital. Astfel că sunt nevoiți să apeleze la serviciul taxi. Apropo în Criuleni, după spusele primarului, activează cinci firme de taxi și pentru a le facilita activitatea, pe strada 31 august urmează să fie amenajată o parcare cu spații pentru opt mașini.

Directoarea grădiniței ”Spicușor” a invocat problema identificării unui însoțitor al celor 18 copii care vin de la Ohrincea la grădinița din Criuleni, dat fiind că orarul transportului public care lega aceste localități a fost modificat  și ruta de la ora 16 nu mai este.  Părinții care nu dispun de transport personal nu au cu ce veni seara să-și ia copiii de la grădiniță. 

Printre investițiile  planificate în achiziționarea de servicii figurează angajarea unui antrenor pentru echipa ”Tiras”, bugetul estimativ fiind de 61 mii lei și a unui arhitect (buget de 180 mii lei).

Toate aceste inițiative și altele  la care nu am facut referire urmează a fi discutate și în cadrul comisiilor de specialitate a Consiliului orășenesc Criuleni, în focus-grupuri cu cetățenii și aprobate la ședința Consiliului orășenesc. Cetățenii, analizând Planul de acțiuni,  pot veni cu propuneri, dacă tindem spre bugetare participativă și transparență decizională.

La 1 ianuarie 2024 în bugetul primăriei era un sold de 3121 mii lei, care vor fi direcționați pentru achitarea contribuțiilor cerute în cadrul proiectelor de dezvoltare a infrastructurii și contractarea serviciilor necesare APL.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Vezi și
Close
Back to top button