Holercani – gazda artelor naționale tradiționale  

Festivalul artelor născute din tradiții «IA Mania», ediția a IV-a, organizat de «КLumea», cu sprijinul Ministerului Culturii și Agenției Turismului a Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, precum și sponsorul evenimentului – “Cura Căinarului” a adunat artişti, meşteri populari, agenţi economici şi bucatari pe malul bătrânului Nistru.

Sâmbăta trecută, 9 iulie, satul Holercani,s-a înviorat. Stadionul amenajat cu gherete colorate și scene împodobite cu baloane și stegulețe multicolore, arăta foarte frumos și atrăgător. În pragul Casei de Cultură evolua formația folclorică «Timpul», condusă de Sergiu Pâslaru, directorul lăcașului cultural local. Pe o scenă din orășelul Festivalului artelor născute din tradiții «IA Mania» cânta fanfara din sat «Gheorghe Ticu», condusă de dirijorul Nicolae Jelauc. Bărbați, femei, copii de diferite vârste, îmbrăcați în haine de sărbătoare veneau din toate părţile satului şi colţurile ţării pentru a admira frumusețea sărbătorii, a tradițiilor naționale a zece etnii, reprezentanţii cărora locuiesc pe meleagul moldav, şi a savura mierea dulce, sarmalele şi placinţelele făcute pentru concurs.

La umbra unei gherete observ doi bărbați și o femee îmbrăcați în haine naționale. Victor Pelin, meșter popular din raionul Criuleni, demonstrează celor interesați de prelucrarea manuală a lemnului cum se confecționează o lingură de lemn. «Nu e nimic complicat, lămurește meșterul,  – principalul e să te strădui». La o alt cort, Anatol Crețu, un alt meșter popular demonstrează lucrările sale originale – icoane cioplite în lemn. «În viața mea eu am meșterit multe lucruri din lemn, – zice meșterul, – însă cu multă străduință muncesc la atributele religioase, care sunt solicitate de mulți oameni din Moldova, România și Ucraina».

Trecând de la un cort la altul, ai ocazia să vezi lucrări originale: oale și burluie confecționate din lut, căciuli moldovenești de cârlan, opinci din piele naturală, bondițe drăguțe, cămăşi bărbătești și ii pentru femei cu ornament național, suveniruri și păpuși artizanale. La umbra unei  copertine, un grup de femei, îmbrăcate în haine naționale, demonstrează torsul lânii, țesutul lăicerelor naționale- îndeletniciri practicate din strămoși. Fiece mișcare a mânilor lor e urmărită cu curiozitate de la mic la mare. Mai încolo un grup de flăcăi invită fetele la o horă moldovenească. Răsună muzica frumoasă, chiote şi strigături. Frumoși sunt moldovenii la sărbătorile tradiționale…

Organizatorii festivalului au pregătit activităţi şi pentru copiii care se puteau plimba călare pe căluți, distra la carusel și scrânciobe. Desigur, părinţii le puteau procura, din multiple oferte,  dulciuri, înghețată.

În centrul stadionului un grup de copii aranjează salteaua de lupte. Arbitrii competițiilor înregistrează toți doritorii de a concura la lupta națională trânta. Trofeele sunt tradiţionale:  pentru cei  mici – un cucoș viu și un iepuraș viu; juniori- un ieduț, adulţi -– berbecul viu. Toate trofeele pentru luptători au fost aduse de omul de afaceri Grigore Racu, consilier local. Arbitrul pe saltea, Mihai Vdovicenco invită primii pici, care înțepându-se unul pe altul, încep a se roti ca doi cucoșei. Cel mai descurcâreț a fost Mihai Porubin, elevul clasei a VI-a Liceul Teoretic Holercani, care a primit un cucoș porumbac . Iepurașul viu a fost câștigat de către Damian Cârnaț, elevul clasei a X-a, iar ieduțul viu i-a revenit lui Andrei Boșcăneanu, elevul clasei a XII-a.

La lupta pentru berbecul viu au concurat 13 flăcăi bravi. În finală, Nicolae Ceban l-a învins pe Andrei Beriuc și a câștigat trofeul principal. Nicolae Ceban a fost chemat pe scenă și felicitat de către Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne. Apropo, Nicolae Ceban ne va prezenta țara la Jocurile Olimpice de la  Rio de Janeiro, care vor avea loc în luna august, 2016.

Festivitatea a continuat cu evoluarea artiştilor din Moldova, România, iar tinerii au avut ocazia să întâmpine zorii în ritmuri de discotecă.

 Valeriu TURTA

În imagini: secvențe de la eveniment

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *