Recolta de cereale bucură ochiul, dar nu și buzunarul producătorului

Recolta de cereale din raionul Criuleni bucură ochiul, dar nu şi punga producătorilor. Secerişul e pe sfârşite şi deja se poate spune că necesităţile pieţii interne vor fi satisfăcute.

++

 

Hambarele vor fi pline, căci preţul de achiziţie  nu s-a schimbat faţă de anii precedenţi şi oscilează între 1,80 -2,00 lei kg.  Cererea pentru completarea rezervei de stat încă nu a fost făcută. Gheorghe Bocan, şeful Direcţiei Agricultură, Economie, Investiţii, Relaţii Externe, Servicii Funciare Criuleni, solicitat de “E.C” declară, că în anul curent recoltarea se desfăşoară fără incidente. La dispoziâia plugarilor sunt 62 combine, care pot face faţă cerinţelor. În raion au fost semănate cca 5783 ha de grâu; 1170 ha de orz şi 192 ha de mazăre, productivitatea medie la hectare este de, respectiv, patru şi trei tone. Cele mai mari suprafeţe de cereale sunt la Hârtopul Mic, Cimişeni şi Bălăbăneşti.

Nu ar trebui să se confrunte cu dificultăţi la recoltare nici posesorii de terenuri mici, căci, afirmă  Gheorghe Bocan, aceştia îşi pregătesc chimirul din timp şi, de regulă, produc pentru necesităţile casnice.

IMG_1295

De altfel, în ultimul timp, se atestă o reorientare a proprietarilor de terenuri mici spre alte culturi, inclusiv cartofi, floarea soarelui, ce aduc mai mult venit şi pot asigura respectarea asolamentului. Pentru monitorizarea desfăşurării secerişului în raionul Criuleni a fost creat un staff, ce include nouă funcţionari de rang raional.

 E. Chiriac

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *