CriuleniEcologic

„Hai Moldova” anunţă plantare de arbori la Coşerniţa, mâine, 20 noiembrie

Asociaţia Obştească „Hai Moldova” anunţă că sâmbătă, 20 noiembrie, voluntarii care doresc să ajute la plantarea fâşiei riverane pe r. Ichel sunt aşteptaţi la Coşerniţa, r. Criuleni. În primăvara 2021, tot în această zonă, aceeaşi asociaţie a organizat plantarea a 6 ha de pădure, iar mâine plantaţia s-ar putea extinde cu încă 2 ha. 

Locaţia evenimentului pe hartă:

Contactată de „Est-Curier”, Nadejda Cebotari, preşedinta AO „Hai Moldova”, a explicat alegerea acestei locaţii: „Pe lângă faptul că este un loc frumos, noi creăm fâşie de protecţie riverană pe râul Ichel. Această vale, la moment, este practic seacă, goală. Conform celor mai bune practici de reabilitare a râurilor, a apelor, este crearea fâşiilor de protecţie riverane. Şi Legea 440, Legea Apelor, stipulează că fiecare râuleţ trebuie să aibă o fâşie riverană de protecţie, respectiv, prin plantare, noi contribuim la crearea unei fâşii de protecţie şi să îmbunătăţim mediul, flora, fauna, biotopul respectiv.” – a spus Nadejda Cebotari.

Zona plantărilor efectuate în primăvara anului curent a fost îngrădită cu un gard temporar, şi pe deasupra, este supravegheată de angajaţii Inspecţiei Ecologice Criuleni, primăria Coşerniţa, de voluntarii din Patrula ECO din Coşerniţa. Au fost cazuri când unii cetăţeni au ignorat împrejmuirea, aşa că nişte copaci au fost roşi de capre, dar că doi cetăţeni au fost amendaţi pentru aceste stricăciuni, cauzate de către animalele nesupravegheate, a spus Cebotari. Pe parcursul verii plantaţia de salcii şi plopi a fost îngrijită, cosită, ploile din vară au contribuit la prinderea a cca 90% din puieţii plantaţi, iar cei deterioraţi vor fi înlocuiţi în timpul plantării de mâine.

Programul evenimentului de mâine este următorul:
11.00 – 11.10 Întâmpinarea voluntarilor;
11.10 – 11.20 Instruire voluntari și distribuirea instrumentelor;
11.20 – 13.30 Finalizare plantare, socializare.
La eveniment vor participa Patrula ECO Coșernița, localnici și voluntari de la mai multe companii. La eveniment vor fi servite plăcinte, ceai, cafea, vin fiert, va avea loc şi un moment artistic.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button