Social

Pensia de carieră lungă și indexarea în dependență de inflație ar putea fi aplicate din 2022

Despre faptul că proiectul de lege cu privire la micșorarea vârstei de pensionare,adoptat în decembrie 2020, de majoritatea parlamentară neformalizată de atunci (Partidului Socialiștilor (PSRM) și Platforma „Pentru Moldova”, din care făcea parte și Partidul „ȘOR” va fi revăzut și va fi restabilit graficul de majorare a vârstei de pensionare, care a existat în perioada 2018-2020, a informat la 22 noiembrie deputatul PAS Dan Perciun în cadrul unui briefing susținut luni 22 noiembrie 2021.

Pentru prima dată în Republica Moldova se propune să fie instituită pensia pentru carieră lungă, care va permite persoanelor care au început activitatea de muncă timpuriu să iasă la pensie, fără penalizări, fără a atinge vârsta de pensionare. Pentru aceasta femeile trebuie să aibă depășit stagiul de cotizare la fondul de pensii cu trei ani, iar bărbații- cu 5 ani. Astfel în 2022 vor putea ieși la pensie pentru carieră lungă femeile care vor avea un stagiu de muncă , confirmat prin achitarea contribuției la Fondul de asigurări sociale echivalent cu 35, 6 luni și bărbații cu stagiu de 39 ani.

Proiectul de lege prezentat de președintele comisiei parlamentare” Protecție socială, sănătate și familie” Dan Perciun prevede și o nouă modalitate de indexare a pensiilor. Aceasta se va face o dată pe an în luna aprilie și va depinde de coeficientul inflației din anul precedent. Plus la aceasta se prevede și un coeficient de majorare reală a pensiei cu 50% din creșterea economică pentru anul precedent, în sumă egală pentru toți pensionarii.

Actualmente pentru fiecare pensionar, avem 1,23 de angajați care achită contribuții la fondul de asigurări sociale.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button