EconomicEst-Curier

(Video) „Contrabanda e boală grea!” – afirmă Departamentul Poliţie de Frontieră, decis să lupte cu fenomenul

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal anunţă că vor desfăşura o campanie naţională de informare a publicului privind efectele negative ale contrabandei asupra economiei și societății. Campania „Contrabanda e boală grea! ” a fost lansată inițial în România, iar de astăzi, 19 noiembrie 2021, este demarată și în Republica Moldova.

Cele două autorităţi cu competențe la frontieră îşi propun să asigure securitatea economică și îmbunătățirea climatului de legalitate a mediului de afaceri, securizarea frontierelor.

Contrabanda este o infracțiune care constă în introducerea sau scoaterea în/din țară a mărfurilor, prin locurile stabilite pentru control vamal (prin tăinuire, ascundere în locuri special pregătite sau adaptate în acest scop, ori cu folosirea frauduloasă a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamală, ori prin nedeclarare sau declarare neautentică a bunurilor sau mărfurilor) și prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal. Infracțiunea de contrabandă se pedepsește cu privațiune de libertate pe un termen de până la 10 ani.

Produsele de contrabandă sunt cele introduse în țară fără plata vreunei taxe. Asta înseamnă mai puțini bani la bugetul de stat și mai puțini bani pentru lucrurile vitale: sănătate, educație, asistență socială, infrastructură.

Mai mult, proveniența produselor de contrabandă este întotdeauna îndoielnică, întrucât acestea nu sunt supuse vreunei verificări în vederea asigurării respectării normelor de igienă sau de calitate.

Pe lângă materiale informative tipărite, campania este susţinută şi de un spot social în format video, care explică „boala” contrabandiştilor şi că pentru această ocupaţie pedepsa este inclusiv detenţia.

 

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button