Grădina școlară de la gimnaziul din Oxentea, r-nul Dubăsari este un laborator agricol, dar și antreprenorial pentru elevi. Aici ei învață cum se obține roada pornind de la creșterea răsadei, sădirea și îngrijirea plantelor până la recoltare și comercializarea roadei.
Legumele obținute sunt folosite la cantina școlii, iar surplusul este comercializat sătenilor.
În această toamnă elevii oxenteni vor ieși din aria localității și vor scoate roadele din „Grădina școlară” la capitală. Elena Botnari, Andreea Aron și Andreea Botnari sunt membre a clubului „Tinerii grădinari” și din primăvară visează să ajungă la târg.
Duminică, 26 septembrie, acestea vor participa la a IX-a ediție a IarmarEco 2021, desfășurat în parcul din Valea Trandafirilor cu un lot de roșii și de cartofi. Va fi o experiență inedită căci „vânzătorii” pe lângă promovarea produselor ecologice vor dezvolta și aptitudinile antreprenoriale.
Andrei Leunti, directorul gimnaziului din Oxentea spune că discipolii săi au mai participat la două ediții ale târgului, desfășurate la Rezina și la Râșcova. Atunci au avut un sortiment mai mare de legume. În anul acesta, pentru a asigura rotația culturilor în sere, au sădit castraveți, ridichi, intercalate cu răsad de roșii. Astfel toamna au roșii în a doua cultură și cartofi. Bucuria verii, însă, au fost pomușoarele de pe plantația de zmeur și coacăz sădită în octombrie 2020.
Proiectul „Grădina școlară” la Oxentea se implementează cu suportul Uniunii Europene, prin programul EU4Youth, și cofinanțat de Crucea Verde Internațională în perioada 2018- 2022. Parteneri ai proiectului sunt Centrul Național de Mediu din Moldova, Crucea Verde Belarus, Crucea Verde Ucraina, Fundația John Paul II Italia.
foto: Elena Leunti