Elevii din Oxentea consumă apă potabilă filtrată

În urma unui concurs de granturi, anunțat de către AO FCPS, organizaţie din or. Criuleni, în luna septembrie, pentru susținerea activităților cluburilor părinților, câștigător a fost desemnat proiectul propus de către Clubul Părinților din Gimnaziul Oxentea. Grupul de părinți, profesori și tineri voluntari și-au propus să îmbunătățească calitatea apei potabile utilizate pentru prepararea hrănii în cantina școlară și pentru consumul curent al elevilor și angajaților instituției.

Oxentea foto

După cum ne-a informat Ina Cazacu, coordonatoarea programului Educație Incluzivă în AO FCPS și a proiectului de impulsionare a cluburilor părinților, la concurs au aplicat trei cluburi ale părinților (altele două din r. Criuleni – Măşcăuţi şi Izbişte), însă cele mai multe puncte cumulativ din partea juriului a acumulat ideea clubului din Oxentea, r. Dubăsari.

Proiectul în valoare de 25 de mii de lei este orientat spre îmbunătățirea calității apei potabile utilizate de cei 259 de elevi ai gimnaziului Oxentea. Mai întâi, apa din fântâna situată în curtea școlii, a fost analizată, fântâna a fost curăţită, s-au instalat pompe și filtre pentru a transforma apa în una sigură, de bună calitate. Paralel, autorii proiectului și-au propus să întreprindă acțiuni de salubrizare a teritoriilor adiacente fântânilor publice din sat, acțiuni care au fost deja realizate şi în care s-au implicat elevii, părinții lor și profesorii. O parte din activități s-au axat pe popularizarea importanței apei pentru natură și pentru oameni, riscurile poluării. Toate aceste activităţi de informare a populaţiei şi de implicare în păstrarea curăţeniei apelor vor continua şi în anul 2019, ne-a spus directorul gimnaziului, Andrei Leunti.

S. Cernov

În fotografie: sursa de apă filtrată din gimn. Oxentea. Autor – Andrei Leunti

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *