CriuleniDubăsariEst-CurierPolitic

Electorala 2019. Cunoaște candidatul: Veaceslav Burlac vs Lilian Carp/Andrei Spînu

Pe data de 8 februarie, redacția Est-Curier a organizat ultimele două runde de dezbateri cu participarea candidaților pentru funcția de deputat pe circumscripția electorală uninominală nr. 21 Criuleni-Dubăsari. Toți cei șase candidați, ca și în cazul primelor două runde, au fost invitați să participle.

La runda a patra au participat Veaceslav Burlac (PDM) și Andrei Spînu, reprezentantul candidatului Lilian Carp, desemnat de Blocul electoral ACUM DA PAS.

Candidatul partidului ”Șor”, Serghei Duminica,  a refuzat să se prezinte, motivând prin faptul că pleacă la o adunare la adunare la Orhei.

IMG_3656

Tema acestor două runde a fost dezvoltarea economică, iar participanții au avut a răspunde la întrebările: 1) Care va fi prima lege pe care o veți promova, odată ce veți ajunge în Parlament, pentru ca agricultorilor să le fie mai ușor să-și facă afacerile?; 2) Ce soluții ați identificat pentru atragerea investițiilor în economia țării și a crea locuri de muncă, atât de necesare mai ales la sate?; 3) Recent opinia publică a aflat, cine ar fi primii doritori să beneficieze de legea cetățeniei prin investiții. Raspundeți cu argumente, ce credeți personal și care este pozitia formatiunii Dvs privind această lege?.

Contracandidații și-au adresat unul altuia întrebări, și-au prezentat CV-urile și au făcut apel către alegători să fie votați la 24 februarie 2019. Vă prezentăm înregistrarea video a dezbaterilor.

Rezumatul rundei IV a dezbaterilor electorale:

Veaceslav Burlac, candidatul din partea PDM. 45 de ani. Absolvent al Școlii de medicină din or. Bender (1992), absolvent al Universității Agrare, al masteratului în drept la ULIM. Activitatea de muncă: angajat în Spitalul raional Criuleni; a lucrat peste hotare. A fondat și administrat o companie (2001- 2009), din mai 2017 – președinte al r. Criuleni.

Prima lege pe care o voi promova în Parlament va fi deschiderea în r. Criuleni a unei zone industriale, care va permite prelucrarea producției agricole și crearea locurilor de muncă. Voi insista și pe legea care nu va permite defrișările din fondul forestier fără utilizarea mașinilor de tocat crengi. Primul pas de transformare a r. Criuleni dintr-un raion agrar în unul industrial, a fost semnarea acordului cu Guvernul Chinei, în valoare de 3,7 mln de euro, pentru construcția parcului industrial fotovoltaic. Avem deschiderea companiei Continental Automotive să deschidă o uzină de cablaje în r. Criuleni, ce va permite crearea până la 5 mii locuri de muncă. Din patru raioane, Criuleni are șanse să ia acest proiect. Investitorii vin în Republica Moldova, deoarece simt stabilitatea mediului de afaceri. Replică: cele 100 mln de euro au fost blocate la demersurile Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase, care au bătut pe la ușile Uniunii Europene.

Legea cetățeniei prin investiții este una benefică, funcțională în multe țări și aduce beneficii, creșterea numărului locurilor de muncă și bunăstare cetățenilor. Legea trebuie implementată cu strictețe și nu de admis ca să se strecoare cetățeni cu trecut dubios, care nu pot demonstra proveniența legală a banilor, de conlucrat cu instituțiile de drept internaționale. Cetățenia prin investiții este un pas pentru deschiderea locurilor de muncă. Nu sunt de acord cu faptul că se fac presiuni pe mediul de afaceri. Mediul de afaceri este deschis de a achita impozite și a crea noi locuri de muncă. Creșterea cu 106 mln lei la taxe și impozite în r. Criuleni se datorează îmbunătățirii mediului de afaceri.

Întrebare la programul electoral: ce v-a încurcat până acum, de când sunteți consilier raional și președinte, să atrageți atenție domeniului turismului în zona noastră? Răspuns: Legislația RM nu permite consturcții în nemijlocita apropiere pe malul Nistrului. Am solicitat în anul 2018 revizuirea legislației.

Întrebări de la A. Spînu: 1)Cum veți debloca relația cu UE? Răspuns: Nu avem relații blocate cu UE.

2) Cum veți asigura ca investițiile din bani publici să fie durabile și calitative, să nu se intâmple ca și cu drumul de la spital? Răspuns: Drumul de la spital va fi remediat din banii antreprenorului. Am investit masiv în școli. De când am preluat mandatul avem 13 școli cu veceuri interne, față de trei la începutul anului 2017.

Apel către alegători: Vă îndemn să ieșiți la vot. Votați PD, votați Veaceslav Burlac. Sunt locuitor al r. Criuleni, îmi pasă de el, îmi iubesc raionul. Tot timpul am fost receptiv și lângă Dvs și am încercat să rezolvăm problemele împreună!

 

„Sunt Andrei Spînu și îl reprezint pe dl Lilian Carp, care este candidat din partea Blocului electoral ACUM în circumscipția Criuleni și Dubăsari.

Lilian Carp este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în același timp profesor la Universitatea de Educație Fizică și Sport”

Unica șansă să dezvoltăm agricultura în Criuleni, Dubăsari sau oriunde în altă parte este deblocarea fondurilor europene și atragerea investițiilor. Prima lege pe care o vom promova în Parlament va fi anularea sistemului mixt. Vom îndeplini toate condițiile Comisiei de la Veneția, vom lupta cu corupția prin desecretizarea raportului Kroll, prin crearea unei direcții naționale anticorupție, prin deblocarea celor 100 de mln euro, care au fost blocați datorită politicii mai puțin inspirate a celor de la guvernare, bani care ar putea fi investiți inclusiv în agricultură. Soluțiile: să restabilim încrederea UE în Republica Moldova și să construim un stat de drept ca antreprenorii să vină să investească cu încredere. Replică: e straniu discursul, când guvernarea atacă opoziția pentru eșecurile sale. Această guvernare crede că Parlamentul European, Comisia Europeană, Comisia de la Veneția poate fi influențată de doi lideri ai opoziției. În locul Dvs, m-aș uita în oglindă, ca reprezentant al guvernării, și mi-aș pune întrebarea: ce am făcut eu rău că s-a ajuns acolo.

Cazurile despre care spuneți au devenit cunoscute nu pe cale legală, ci din scurgeri de informații, și ar trebui să fie exact invers. Legea cetățeniei prin investiții este o prostie, total netransparentă, criticată de FMI și de Banca Mondială, sursă de spălare de bani ai persoanelor cu un trecut dubios. Investițiile nu vin prin legea cetățeniei, ci în urma creării condițiilor prielnice pentru a atrage fonduri și companii mari în RM. Pentru activitatea antreprenorilor e nevoie să rezolvăm problema justiției, să investim masiv în educație ca să avem tineri deștepți care să formeze companii și să lucreze în companii. Din discuții cu antreprenorii, ei spun că sunt hărțuiți de controale, de presiuni, avem cel mai mare nivel de frică în țară din cauza acestei guvernări.

Întrebare de la V. Burlac: 1) Blocul ACUM n-a găsit pe cineva din r. Criuleni pe care să înainteze pe această circumscripție, dar a găsit în Strășeni?

Răspuns: Blocul ACUM a protestat împotriva acestui sistem mixt, care este o minciună, care favorizează partidele și sistemele oligarhice, nu cetățenii. Dar cine o să reprezinte cele trei sate din r. Dubăsari, sau circumscipțiile formate din patru raioane?

2) Câte proiecte legislative a promovat dl Carp în Parlament?

Răspuns: dl Carp a fost deputat în opoziție, cea mai dură voce a acesteia. Vorbiți de 55 de proiecte de legi și 4 note informative semnate de dl Carp. Mai bine așa, decât votarea unor legi total antipopulare, care au adus țara la dezmăț. Apel către alegători: Stimați alegători, problemele și nedreptatea care se face în r. Criuleni și r. Dubăsari se fac în toată țara. Ieșiți la vot! Votați Blocul ACUM pentru o justiție corectă, un salariu decent, pentru hoți puși la pușcărie!

Candidatul PDM: carieră, avere și interse

Primul înregistrat și, respectiv, primul pe listă în buletinul de vot va fi Veaceslav Burlac, președintele raionului Criuleni, membru al Partidului Democrat. Candidatul are 45 de ani, este căsătorit și educă doi copii. De baștină este din Slobozia Dușca. Președinte de raion a devenit pe 6 mai 2017, după ce colegul său de partid, Iurie Andriuță, care ocupa această funcție, a fost reținut de ofițerii CNA la 26 aprilie 2017 fiind suspectat de trucarea unor licitații și trafic de influență. Instanța de judecată n-a emis încă o hotărâre definitivă în acest caz.

P90124-154201

Veaceslav Burlac a intrat în politică în anul 2007, când a candidat la alegerile locale în satul său natal. În rezultat, a fost ales consilier din partea Partidului Comuniștilor. În 2015 își schimbă vectorul politic și devine consilier raional pe listele Partidului Democrat, se implică activ în activitatea consiliului și ocupă locul lui Iurie Andriuță la cârma Organizației Teritoriale PDM Criuleni. În această calitate, deseori și-a însoțit fostul coleg în deplasările și activitățile administrative. A fost activ și pe blogul său, de pe platforma vox.publika.md (resursă on-line a televiziunii ”Publika TV”, care aparține liderului PDM, Vlad Plahotniuc), de pe care a promovat Partidul Democrat și a criticat celelalte forțe politice. Pe același blog Burlac scria despre sine, că este absolvent al Colegiului de Medicină din or. Bender și al Universității Agrare, și că ”din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău”.

Potrivit declarației de avere și interese, în ultimii doi ani Veaceslav Burlac a câștigat 185,8 mii lei din salariu și 240 mii lei în calitate de  ”venituri din alte surse”. Soție-sa a câștigat, la fel, în doi ani, 52 de mii de lei. Burlac mai declară un lot de teren de 14 ari, un apartament de 67 m.p. în valoare de 700 mii lei, și un automobil marca Hyundai Accent din 2015, procurat în 2018 cu 154,9 mii lei. La înscrierea în cursa electorală, în declaraţia depusă la CEC, Burlac declară și compania ”Maxada Com” în dreptul căreia a înscris mențiunea ”în proces de lichidare”.  În același timp, în bazele de date publice, această figurează ca și activă. În declarațiile pentru anii 2016 (la angajare) și pentru 2017, funcționarul acum degrevat din funcție, nu-și declara compania, pe care a fondat-o și o administra, și nici venitul generat din activitatea ei, dar declara compania Slobozienii SRL, care aparține unui membru al familiei sale.

La finele lunii martie a anului 2018, Veaceslav Burlac s-a făcut cunoscut în republică, după ce postul Jurnal TV a difuzat o înregistrare audio despre care nota că ar fi fost făcută  la ședința de partid a democraților din r. Criuleni, din februarie a aceluiași an. Din înregistrare se înțelege, că Burlac și secretarul organizațieile de partid, explică membrilor cum să îndeplinească listele despre achitarea cotizațiilor de partid, accentuând, că banii nu trebuie plătiți. În aceeași înregistrare, dânsul mai cerea de la colegi să fie mai activi în munca de partid, și drept argument spunea că raioanele Nisporeni și Rezina au primit foarte mulți bani pentru că au dat cel mai bun rezultat pentru PD la alegeri. La solicitările jurnaliștilor de a comenta această înregistrare, îndată după apariția ei în spațiul public, Burlac a spus că nu a ascultat înregistrarea, fiind întors recent de peste hotare, și nu știe despre ce este vorba, iar purtătorul de cuvânt al partidului a răspuns atunci că nu era luată o decizie la partid dacă se va examina situația cu înregistrarea. Ulterior Burlac n-a mai comentat niciodată această înregistrare, preferând să o treacă sub tăcere.

Serghei Duminica, candidat de la Partidul „Şor”: lucrează la partid ”fără salariu”

Din partea partidului ”Șor”,  deputat în parlament intenţionează să devină Serghei Duminica. Potrivit datelor afișate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale, Duminica are 67 de ani, are studii medii speciale  și calificarea lucrător în cultură, și ocupă funcția de director al bazei de odihnă ”Feroviară”, ce ar aparțiune Căii Ferate din Moldova. În declarația de avere Serghei Duminica a indicat că în ultimii doi ani, împreună cu soția, au câștigat 93600 lei din pensie, 7200 lei a primit în calitate de îndemnizație de consilier, calitate pe care o deține în consiliul local Sobozia Dușca și cel raional din Criuleni.  Duminica declară că a primit salariu, în doi ani, de la CFM, în sumă de 3746.65 lei. Candidatul mai deține un autoturism  Mercedes, fabricat în 2009, procurat în 2015 cu 80 mii lei, și o casă cu suprafața de 160 m.p. dobândită prin moştenire. În aceeași declarație se mai regăsește un apartament cu S-33 m.p, evaluat la 16221 lei, o clădire nefinisată cu suprafața peste 100 m.p. evaluată la 58886 lei, și nouă terenuri pe care le-a agonisit între 2003 și 2010, cu suprafața totală de 2,5 ha. Unul din cele nouă terenuri, cu suprafața de 18 ari, se află în zona forestieră. Serghei Duminica declară și obiecte prețioase, valoarea cărora depășește 15 și 20 salarii medii pe economie.

Duminica foto

Potrivit bazelor de date a companiilor din RM, Serghei Duminica a fondat în anul 1992 întreprinderea individuală «Duminica şi Compania», specializată pe comerțul cu amănuntul. În bazele deschise de date, compania figurează ca una active, dar ea nu se regăsește în declarația de avere a candidatului pentru că dânsul a spus că a vândut-o.

În politică Serghei Duminica s-a lansat în anul 2011. Atunci, în urma alegerilor locale de la 5 iunie, actualul candidat de la partidul Șor a fost ales consilier local în Slobozia Dușca și consilier raional din partea Partidului Comuniștilor. În 2015 istoria se repetă și  Duminica devine iar consilier în două consilii. Întrebat de ”Est-Curier” când și-a schimbat orientarea politică, candidatul Duminica a spus că a plecat din PCRM la începutul lui octombrie 2017, iar din 19 octombrie 2017 este membru al Partidului Șor. În privința salariului de puțin peste 3 mii de lei pe doi ani de la CFM, indicat în declarația depusă la  CEC, Serghei Duminica a spus că, probabil, a comis o gheșală la completarea declarației, or el continuă să fie salarizat de întreprindere lunar, și nu este plătit doar cu suma indicată în declarație. Candidatul a mai declarat că lucrează la Partidul ”Șor” fără salariu,  voluntar.

Despre candidatul Lilian Carp citește AICI şi AICI.

S. Cernov, Est-Curier

LOGO-01
Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția Est Curier în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API). Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button