Est-CurierPolitic

Dosarul transnistrean. „De la Chișinău lucrurile se văd calm”

La congresul deputaților de toate nivelurile desfășurat la Tiraspol, miercuri, 28 februarie 2024, au participat 620 delegați din cei 632 aleși.

Ce vor?

Galina Antiufeeva, cea care în 1990 bloca cu camaradele ei calea ferată la Tighina, declară că „se vor auziți de comunitatea internațională că nu vor să fie încluși în aria constituțională a Republicii Moldova pentru că au luptat pentru libertatea republicii lor”.
Iurii Cara, președintele consiliului orășenesc Bender, calificănd drept neîntemeiate taxele vamale prevăzute de noul Cod Vamal valabil pentru toți antreprenorii din RM, declară că acestea încalcă prevederile Memorandumului din 1997 care permit „rmn” să desfășoare activități economice externe.

Vadim Krasnoselischi declara de la tribună: „Noi ne bazăm pe trei principii în devzoltarea Pridnestroviei: stabilitate politică; prosperitate economică și dreptate socială, care sunt la baza ideii noastre statale. Ideea statală e independența rmn, obținerea recunoașterii internaționale. Continuarea formării comunității pridnestrovie, dezvoltarea limbii, culturii, tradițiilor fiecărui popor din Pridnestrovie. Crearea statului orientat social cu economie de piață”.

Amintim că la al Vl-lea congres al deputaților de toate nivelurile, la 31 martie 2006, au decis să organizeze un referendum pentru a stabili statutul și eventuala aderare la Rusia. La referendum au participat 78,5% dintre alegători. 97,1% dintre participanții săi s-au exprimat în favoarea independenței PMR și a anexării ulterioare a PMR la Rusia.
La Congresul al VII-lea vor deja recunoaștere internațională și apelează la Consiliul și Duma de Stat a Federației Ruse cu rugămintea „de a proteja Transnistria” în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”, ținând cont de faptul că peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc în regiune, precum și având în vedere „experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”.

Captura video// Новости Приднестровья.

Reprezentanții Guvernului Republicii Moldova susțin că nu există pericol de destabilizare a situației din regiunea transnistreană.
„Vrem să spunem foarte clar și ferm că nu există pericole de escaladare și destabilizare a situației din regiunea transnistreană. Este o altă campanie de isterizare a societății în jurul așa-numitului eveniment de la Tiraspol. (…). Reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivele de pace și securitate ale Republicii Moldova. Este un alt eveniment propagandistic, care nu-și merită titlurile tensionate din buletinele de știri”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul unui briefing de presă susținut după ședința Cabinetului de miniștri. „De la Chișinău lucrurile se văd calm”, a mai adăugat Daniel Vodă.

Ce planuri are Moldova cu Transnistria? 

Aflat recent într-o vizită de lucru la Criuleni, Vice-premierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, întrebat de deputatul Victor Spînu, „În contextul procesului de integrare europeană, foarte des apare întrebarea și ne întreabă cetățenii: ce facem cu regiunea transnistreană?”, a răspuns în felul următor:

„Chiar dacă în momentul aderării la Uniunea Europeană dosarul transnistrean nu va fi integral soluționat, parțial el va fi soluționat, și anume pe segmentul economic. Chiar dacă politic noi nu am ajuns la definirea statutului, noi n-am ajuns la retragerea trupelor, la distrugerea munițiilor, la demilitarizare, dar câteva segmente care asigură securitatea economică a Republicii Moldova noi trebuie să le încheiem către momentul integrării. Noi am și început, cu programul de guvernare. Începem cu vama. Codul Vamal se aplică acum pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru prima dată, și Transnistria începe să intre în câmpul vamal al RM. Dar nu numai Codul Vamal. Cel mai important pas pe care l-am făcut și pe care presa sau analiștii nu l-au observat sau nu l-au înțeles, a fost semnarea protocoalelor cu Ucraina privind controlul comun al segmentului transnistrean al hotarului. Acum chiar dacă frontiera cu Ucraina se deschide, întro zi, noi vom controla circulația mărfurilor pe segmentul transnistrean, pentru că acolo vor fi vameșii noștri, ofițerii noștri din Poliția de Frontieră. Punctele de control vor fi comune. S-a terminat cu situația care era până în 2022, când R. Moldova nu controla deloc segmentul transnistrean. Vom merge mai departe pe accize, cel puțin la țigări, la alcool. Deci, treptat-treptat, gradual, regiunea trebuie să intre în câmpul vamal al RM. E un scop cam ambițios, dar noi trebuie să înaintăm, inclusiv pe subiectul plăcuțelor de înmatriculare, a recunoașterii permiselor de conducere. Al doilea pas va fi sectorul fiscal și al treilea – sectorul bancar. Aceste trei noi trebuie să le soluționăm până la aderare. Pe vamă, pe fiscalitate și pe spațiu financiar-bancar comun vom înainta. Germania s-a reunificat pe 3 octombrie, dar înainte de asta, la 1 iulie, a fost introdusă marca și în RDG, s-a creat un spațiu vamal comun, deci, pașii economici preced pașii politici. Dacă Ucraina și R. Moldova se integrează în spațiul economic european, dacă economic ajungem să soluționăm problemele, politic noi le vom putea soluționa deja în cadrul UE. Inițial noi vorbeam despre sincronizarea procesului de reintegrare cu procesul de integrare europeană, dar partenerii noștri de la Bruxelles au spus că este periculoasă abordarea asta. În cazul dat e mai bine să decuplăm procesele. Majoritatea populației sunt cetățenii noștri, întreprinderile sunt nevoite să-și ia licențe să activeze conform legislației noastre, au început să accepte inspecțiile, plătesc taxele ecologice deja. Aceștia sunt pași care cu 3-5 ani în urmă nimeni n-ar fi crezut că e posibil, ca combinatul metalurgic de la Râbnița să achite taxe ecologice la Chișinău… Accentele se schimbă…”.

Serebrian a mai adăugat, că introducerea Codului Vamal va duce și la egalarea prețurilor la mărfuri și servicii pe ambele maluri ale Nistrului.

Vizita la Criuleni a reprezentanților Biroului pentru Reintegrare. 22 februarie 2024.

Biroului pentru Reintegrare a comentat acuzațiile ce i sa-u adus Chișinăului  

Către finalul zilei, după ce la Tiraspol s-a consumat mult mediatizatul eveniment, Biroul pentru Reintegrare a emis un scurt comentariu, pe care îl publicăm integral:

„Biroul pentru politici de reintegrare respinge declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol, amintind că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu UE, avantajoase pentru toți cetățenii.”

Redacția „Est-Curier”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button