CriuleniEst-CurierSocial

Despre investiţii „necapitale”, de care avem nevoie azi

În cadrul primei runde a consultărilor publice privind investiţiile capitale, organizate de redacţia ziarului „Est-Curier” și Primăria Criuleni, la mijlocul lunii februarie, criulenenii veniţi la întrunirea cu reprezentanţii primăriei, au abordat și probleme, ce nu se refereau la subiect, şi anume, cele legate de salubrizare, de comportamentul cetăţenilor, de unele deficienţe în activitatea autorităţilor publice.

Au fost lansate chiar şi iniţiative cetăţeneşti, cum ar fi acordul de a participa la acţiuni de salubrizare, lansarea unui club ecologist, necesitatea de a pune la punct, inclusiv, prin amenzi în baza unui regulament de salubrizare, cetăţenii neglijenţi. S-a conturat, într-un anumit fel, profilul cetăţeanului activ, informat, receptiv, care ar fi o resursă şi pentru administraţia oraşului, în cazul în care ar avea nevoia să implice cetăţeni în acţiuni locale. Primarul, de altfel, a reiterat, a câta oară, disponibilitatea autorităţilor de a susţine iniţiativele cetăţenilor, a oferit răspunsuri şi replici la nemulţumirile enunţate…

Problema apelor de pe bulevardul Biruinţa, deşi nu se referea la investiţii capitale şi n-a luat cel mai mare număr de voturi ale participanţilor, iar a fost abordată de locuitorii străzii, de cetăţeni ai căror copii, spun ei, absolvesc în acest an liecul, şi aşa şi n-au apucat un trotuar curat în preajma actualei şcoli primare. „Când vom vedea o soluţionare profesionistă?!”,  a fost întrebarea. În replică, D. Simon, primarul, a spus că ar fi un plus că măcar a început studierea şi se caută soluţii ale acestei probleme.

„Încredinţaţi-mi mie, susţineţi-mă şi eu vă promit că o să rezolv această problemă!”, se ruga Mihail Colesnicenco. Ce va urma, vom vedea, apelul a fost lansat public, în prezenţa factorilor de decizie, inclusiv, consilieri orăşeneşti.

La o zi de la consultări, am observat că întreprinderea municipală de salubrizare a găsit o maşină de pietriş şi a acoperit glodul de lângă aparatele de fitness în aer liber, în scuarul drapelului. Iar un orăşean ne-a sunat să ne spună, tot cu referire la discuţia cetăţenilor, că pe teritoriul unei grădiniţe angajaţii au făcut o clacă şi au făcut ordine, dar că taxiurile şi alţi conducători auto, continuă să sfideze indicatorul rutier „Accesul interzis” şi circulă nestingheriți pe bulaverd.  Publicăm şi fotografii, care denotă că cetățenii se revoltă pe dreptate.

Una dintre propunerile criulenenilor, cu privire la investiţiile capitale, totuşi (adică cele ce necesită mai mult de 5 mln. de lei), a fost desemnată drept una dintre cele mai stringente necesităţi – cea de amenajare a unei gunoişti moderne şi de sortare a gunoiului. Criulenii se îneacă în fumul vechii gunoişti, care se aprinde, spontan sau nu, în perioada caldă a anului, şi oamenii invocă probleme de sănătate, mai cu seamă la copii, și spun că în vara care vine ar vrea să nu mai inhaleze fumul ce ne îmbolnăveşte pe toți.

Cum văd cetăţenii rezolvarea acestei probleme, probabil, ţine de un sondaj al opiniei publice, să fie clar până unde este gata să se implice fiecare. Este gata să sorteze gunoiul? contra cost sau pentru nişte facilităţi, sau din necesitatea de a fi în rând cu lumea? A fost iarăşi pomenit proiectul ratat şi s-a constatat faptul că la capitolul protecţia mediului şi reciclarea deşeurilor oraşul rămâne mult în urma altor urbe, care o fac de cel puţin 10 ani.

S. Cernov

DSCN5591
Semnul „Acces interzis” – accesoriu inutil pentru unii şoferi 
DSCN5273
Gunoi menajer, răsturnat lângă o urnă din str. Ştefan-cel-Mare. O „privelişte” pe care o vedem aproape în fiecare dimineaţă în urna destinată gunoiului neînsemnat.
DSCN5527
Întreprinderea municipală a găsit remediu pentru glod. 

 

Alexandr Godoroja
 Bariere nefuncţionale despart strada Donici de bulevardul Biruinţa, spre bucuria taximetriștilor (autorul fotografiei – Alexandr  Godoroja).

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button