JustiţieNO-COMENT

Cine hrănește pisica sau câinele după divorț?

Din 5 ianuarie în Spania a apărut o lege nouă

Animalele de companie au devenit subiectul principal al  modificărilor la Codul Civil din Spania. Din 5 ianuarie curent în Spania a intrat în vigoare o lege nouă care acordă foştilor parteneri de viaţă o custodie alternativă pentru animalele lor de companie, considerate de acum „fiinţe vii înzestrate cu sensibilitate”, nu doar simple „lucruri”, scrie agerpres.ro.

Astfel, în cazul unui divorţ care nu este amiabil, judecătorul va trebui să aibă în vedere „viitorul animalelor de companie, ţinând cont de interesul membrilor familiei şi de bunăstarea animalului, repartizarea timpilor de custodie şi de îngrijirile necesare”, precizează textul de lege spaniol, intrat în vigoare în 5 ianuarie.

Până la această lege, custodia pisicii, câinelui sau altor vietăți întreținute de un cuplu,  în caz de divorţ „reprezenta obiectul unor controverse în tribunale”, fapt care a motivat această modificare a Codului Civil spaniol.

Noua lege îi obligă, de asemenea, pe proprietari „să garanteze bunăstarea” animalelor de companie. În caz contrar sau dacă una dintre persoanele vizate are antecedente în materie de maltratare a animalelor, custodia poate de acum să îi fie refuzată sau retrasă de un judecător.

Bunăstarea animalelor de companie trebuie avută în vedere de instanţele spaniole şi în cazul unor succesiuni litigioase, dacă mai mulţi moştenitori solicită custodia acestora.

Mai multe ţări europene şi-au modificat deja codurile civile pentru a recunoaşte caracterul viu şi sensibil al animalelor, aşa cum s-a întâmplat în Franţa în 2015, precum şi în Germania, Elveţia, Austria şi Portugalia.

Custodia animalelor presupune asigurarea acestora cu cele necesare unui trai decent, adică un fel de pensie alimentară pe care trebuie să o achite unul din soți sau ambii, persoanei care se va îngriji de acestea.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button