EconomicSocial

Din februarie s-ar putea scumpi munca angajaților din sectorul real până la 20,71 lei ora

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat proiectul hotărârii de Guvern pentru modificarea pct. 1 al HG nr. 165/2010 cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real. Potrivit notei proiectului, majorarea este argumentată de necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării pentru a menține puterea de cumpărare a salariațiilor și pentru a asigura un mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional, în ce privește utilizarea forței de muncă.

Conform art.11 al Legii salarizării nr.847/2002 statul reglementează salarizarea angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară, prin stabilirea mărimii cuantumului minim garantat a salariului în sectorul real, precum şi unele norme şi garanţii de stat(plata sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile, plata orelor de noapte, plata orelor suplimentare, plata pentru orele de staţionare şi aflarea în şomajul tehnic, etc.).
Potrivit art.12 din lege, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual de Guvern, în funcție de creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național.
Formula de determinare a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național este redată în art. 2 din lege. Astfel, rata de creștere a productivității muncii este raportul procentual dintre rata de creștere a valorii adăugate brute și rata de creștere a numărului scriptic mediu al salariaților. Rata de creștere a productivității muncii = 108,2 % . Creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național este de 4,4%.

Astfel, începând cu 1 februarie 2022, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică) ar putea fi stabilit în mărime de 20,71 lei pe oră sau 3500 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.
În anul 2021 cuantumul salariului minim în sectorul real a fost aprobat în mărime de 2935 lei.
Cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2022 va constitui 9900 lei, fiind majorat cu 1184 lei față de cel aprobat pentru anul curent, care constituie 8716 lei (Sursă)

Salariul mediu lunar pe economie se utilizează la:
– determinarea plafonului bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale;
– determinarea venitului lunar asigurat a rezidenților parcurilor IT;
– determinarea valorii pagubei pricinuite în cazul săvârșirii infracțiunii;
– determinarea mărimii pagubei care a dus la evaziuni fiscale ale întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor;
– determinarea mărimii daunelor cauzate drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice în cazul refuzului neîntemeiat de eliberare a actului permisiv care a condus la restrângerea dreptului de desfăşurare a activităţii de întreprinzător, inclusiv la desfăşurarea neîntemeiată a unor controale.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button