Divertisment

Cine a fost și de ce este venerat Sf. Dumitru Izvorâtorul de Mir

Hram la Izbiște, Coșnița, Bălțata, Pașcani și Mălăieștii Noi

Astăzi în Republica Moldova creștinii îl omagiază pe Sf. Dumitru Izvorâtorul de Mir. La Izbiște, Mălăieștii Noi, Pașcani, Bălțata din r. Criuleni și Coșnița, r.Dubăsari sătenii primesc și hramari, iar autoritățile le-au pregătit programe mai laice, distractiv- sportive.

 Cine a fost Sf. Dumitru?

Marele mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și cea de rit roman.Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, a fost numit, datorită calităţilor sale de oștean viteaz și nobil elevat, guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său.

Împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creştin, lucru care l-a mâniat foarte tare.  Întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciţii, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor.  Venit la Tesalonic, a organizat o luptă de gladiatori. Creștinul Nestor trebuia să fie doborât de favoritul  împăratului, Lie.  Nestor s-a apropiat de Dmitrie și a cerut binecuvîntarea. Acesta i-a făcut semnul crucii și i-a zis: ”Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos îl vei mărturisi”. Așa s-a întâmplat. Maximilian l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate vorbele că acesta nu persecută creștinii și că este și el botezat. Dimitrie a mărturisind cu îndrăzneală că este creştin şi a defăimat închinarea păgânească. Pedeapsa împăratului a fost maximă: Dimitrie a fost închis în temniţă şi ucis cu suliţa.

Creştinii au luat trupul Sfântului Mucenic şi l-au îngropat, iar deasupra mormântului au zidit o bisericuţă în care se săvârşeau multe minuni. În această bisericuţă a intrat prefectul Iliricului, Leontie, şi în timp ce se ruga, s-a vindecat de o boală care îl chinuia de multă vreme. Pentru acest fapt, Leontie a mulţumit lui Dumnezeu şi Sfântului Mucenic Dimitrie şi a zidit o biserică mai mare şi mai frumoasă în locul celei dintâi. Când s-a săpat temelia pentru această construcţie, au fost găsite moaştele Sfântului Dimitrie, care izvorau mir binemirositor, în aşa fel încât toată cetatea a fost umplută de mireasmă. De aceea, i se mai spune Sfântului Mucenic Dimitrie şi Izvorâtorul de Mir.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru, sau popular Simedru este considerată și sărbătoarea păstorilor. În această zi, după tradiție sunt onorați ciobanii, care aduc turmele în sat.  De altfel sezonul păstoritului începea de Sf. Gheorghe și se încheia de Simedru încă din vechime.

Potrivit unei legende, Dumnezeu, văzând, că poporul creștin este la fel de încântat de sfinții Gheorghe și Dumitru, ziua celui dintâi fiind ținută la începutul primăverii, iar a celui de al doilea la sfârșitul toamnei, totodată, vrând să dea cinstea cuvenită acestora, le-ar fi zis: „Iaca de acu vă încredințez vouă cheile vremii și la porunca mea aveți să închideți devreme ori mai târziu vremile omului, după cum, voi vedea purtarea oamenilor”. De atunci, amândoi sfinții poartă cheile la brâu, ca nu cumva să le fure cineva din ușile vremii și să se joace cu vremea după bunul plac.

Se zice că primăvara, când se aude primul orăcăit al broaștelor, Sf. Gheorghe întinde mîna spre Sf. Dumitru, ia cheile, cu una din ele închizând iarna, iar cu alta deschizând primăvara. După ce toate păsările pleacă în țările calde și nu se aud broaștele, Sf. Dumitru, tremurând de frig, întinde acum mâna el spre Sf. Gheorghe, ia cheile și cu una din ele închide zilele frumoase cu soare, iar cu alta deschide iarna. Se zice că, din ziua Sf. Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.  „Dacă în noaptea de Sf. Dumitru luna e plină și cerul senin – iarna va fi bună, dacă, dimpotrivă, luna nu e plină și cerul acoperit cu nori, plouă sau ninge – iarna va fi aspră, iar gerul va fi năprasnic”.

 Persoanele ce poartă prenumele Dumitru se deosebesc prin fermitatea caracterului, sunt raționale,empatice,dar și iuți la mânie. În Republica Moldova sunt 35973 bărbați care poartă numele Dumitru, iar în România- 300000.  Conform datelor oficiale doar patru femei în Republica Moldova poartă numele Dumitriana și cca o mie  Dumitrița, Dumitra.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button