InternaționalPolitic

Azi ne amintim de ”Piciul” care a pus pe jar omenirea

Cu 76 de ani în urmă, în dimineața zilei de 6 august, au fost distruse destinele a mii de oameni pașnici și marcată istoria omenirii. Seara, orele 18 noul Președinte american, Harry Truman a anunțat un triumf al oamenilor de știință, fără a menționa că acesta a deschis poarta infernului pe Pământ. După ce a fost conștientizat dezastrul declanșat, peste doi ani în 1947, ziua de 6 august a fost declarată Ziua mondială a luptei pentru interzicerea armei nucleare.

Toate acestea au venit după, iar la 6 august 1945 spre Hiroshima a fost direcționat de la baza aeriană Missouri, SUA, bombardierul ”Enola Gay”. Acesta purta la bord ”Piciul”, bomba în care s-au investit două miliarde de dolari și la care au lucrat 180.000 de oameni, inclusiv 14.000 fizicieni și ingineri. Aceasta avea o lungime de 3 metri, lățime 71 cm și o greutate de patru tone. Încărcătura sinistră, aruncată asupra orașului care nu a suferit în urma altor bombardamente, a cauzat dezastre pe o zonă cu diametrul de 3,5 km. Temperatura la sol a atins 4.000 de grade, suficient pentru a topi orice oțel. Puterea exploziei reprezenta echivalentul a 14 000 de tone de TNT (trinitrotoluen). 140 000 de persoane au murit imediat şi aproximativ 60 000 de imobile au fost distruse. Oraşul Hiroshima, care avea aproximativ 400 000 de locuitori, a fost nimicit în proporţie de 90%. De-a lungul anilor, au murit, ca urmare a radiaţiilor suferite, alţi mii şi mii de oameni.

La ora 21 radioul transmite declarația comună a Președintelui american, Harry Truman, și prim-ministrului Marii Britanii, Winston Churchill. Era vorba de 300.000 de morți. ”Piciul” a adus la înfrângerea Japoniei în cel de al doilea război mondial și a declanșat ”competiția” înarmării în lume.

A învățat ceva omenirea în urma acelui ”Triumf”? A fost elaborate un șir de documente, inclusiv. Tratatul privind neproliferarea nucleară (NPT). Tratatul a fost deschis pentru semnare în 1968 şi a intrat în vigoare la 5 martie 1970. În anul 1995, în cadrul celei de-a 5-a Conferinţe de evaluare a NPT, termenul de validitate al Tratatului a fost prelungit pentru o perioadă indefinită de timp. Republica Moldova a ratificat NPT la 14 aprilie 1994.

M. Doruș

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button