Est-CurierSocial

Au fost anunțate sumele cu care se compensează tarifele prin programul ”Ajutor la contor”

Banii pentru compensații provin din ajutoare externe.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat astăzi proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea volumului compensat și a prețurilor/tarifelor pentru consumatorii casnici în dependență de categoria de vulnerabilitate energetică pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023, în baza căreia vor fi oferite compensații consumatorilor casnici pentru consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică.
Marcel Spatari, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a anunțat, într-o conferință de presă, ce prevede proiectul acestei hotărâri. 
Pentru consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat va fi de 180 m3 / lună / loc de consum, în creștere față de plafonul de 150 m3 aplicat anul trecut.
Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în limita plafonului, vor fi următoarele:
* 12 lei / m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 lei / m3. Valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3110 lei.
* 14 lei / m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, respectiv compensația de 15,27 lei / m3. Valoarea maximă a compensației: 2750 lei.
* 17 lei / m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, respectiv compensația 12,27 lei / m3.
* 24 lei / m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, respectiv compensația 5,27 lei / m3.
Ministrul a mai spus că nu este exclus să fie pe viitor prevăzută o diferențiere de plafon pentru consumatorii cu încălzire autonomă, unde consumul de gaze este mai mare.  
Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 GCal / lună / loc de consum.
Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1450 lei, cei cu vulnerabilitate energetică ridicată 1700 lei, cei cu vulnerabilitate energetică medie 1950 lei, iar cei cu vulnerabilitate scăzută 2500 lei.
Pentru a asigura aceste tarife, cei mai vulnerabili consumatori casnici cu consum de cel puțin 1,3 GCal vor primi compensații la încălzire în valoare de 1825 lei pe lună la Chișinău și 2080 lei la Bălți.
Cei cu vulnerabilitate ridicată, cu consum de cel puțin 1,3 GCal, vor primi compensații la energia termică în valoare de 1500 lei pe lună la Chișinău și 1758 lei pe lună la Bălți, iar cei cu vulnerabilitate medie compensații de 1175 lei pe lună la Chișinău și 1430 lei pe lună la Bălți.
Compensații la energia electrică va fi oferită în limita unui plafon de 75 kwh pe loc de consum pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată.
Cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei / kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică un tarif de 3,7 / kWh, compensația fiind aplicată direct în factură, ca în cazul gazelor naturale sau a energiei termice.
Pentru compensații Guvernul va trebui să prevadă la cheltuieli aproximativ 5 miliarde de lei pentru cele cinci luni – noiembrie 2022-martie 2023. Este o sumă de aproape 2,5 ori mai mare decât a fost alocată pentru compensații anul trecut. Guvernul este susținut pentru aceste compensații de către partenerii de dezvoltare – Uniunea Europeană, Guvernul Germaniei, Guvernul Slovaciei, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și alte state și organizații internaționale.
Trăim cu toții o perioadă dificilă, cu anomalii pe piața energetică pe fundalul războiului din Ucraina. Este o situație excepțională, iar Guvernul a mobilizat resurse importante pentru programul guvernamental „Ajutor la contor” și facem tot posibilul ca să ajutăm cetățenii să treacă cu bine peste iarnă de reducere a vulnerabilitate energetice, noul mecanism transparent și corect, mult mai țintit pe necesitățile celor care au nevoie de ajutor, ne ajută să cheltuim eficient și echitabil resursele publice, iar acest lucru este apreciat de către partenerii țării noastre, care arată o deschidere mai mare și ne susțin. Iarna nu va fi ușoară, dar datorită responsabilității în administrarea banilor publici și a solidarității cetățenilor vom reuși o depășim cu bine” – a spus Marcel Spatari. 
Ministerul anunță că până în acest moment sunt înregistrate 645 mii de cereri de atribuire a categoriei de vulnerabilitate energetică, dintre care 268 mii de cereri sunt înregistrate de asistenții sociali comunitari, bibliotecari, operatorii Centrelor Universale de Prestare a Serviciilor Publice.
Atribuirea categoriilor de vulnerabilitate va fi făcută în mod automat în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” începând cu data de 25 noiembrie, de aceea pentru a avea categoria de vulnerabilitate atribuită pentru luna noiembrie, termenul limită de depunere a cererilor este 24 noiembrie.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button