Est-CurierSocial

Ajutorul pentru perioada rece a anului rămâne în vigoare. Vezi cum poți calcula dacă ești eligibil

La propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat, la 11 noiembrie 2022, majorarea plafonului de acces pentru familiile vulnerabile la ajutorul pentru perioada rece a anului. Astfel, mai multe zeci de mii de familii vor deveni eligibile pentru acest ajutor în această iarnă.
Iată un tabel care ilustrează cum vor evolua pragurile de acces pentru persoanele singure, familiile din doi adulți, familiile cu un adult și un copil, familiile din doi adulți cu unul sau doi copii.
Modificările la Legea ajutorului social făcute în acest an favorizează în special familiile cu copii și familiile cu persoane cu dizabilități severe.
De exemplu, o familie compusă din doi adulți cu doi copii va fi eligibilă pentru ajutorul pentru perioada rece a anului dacă corespunde criteriilor ocupaționale și are un venit lunar sub 13 398 lei, un plafon cu 35% mai mare decât anul trecut.
Veți vedea că, în rezultatul reformei din acest an și a dispoziției CSE de ieri, față de anul trecut pragurile de acces la APRA cresc:
🔹 cu 14% pentru familiile formate din adulți fără dizabilități
🔹cu 25% pentru familiile din doi adulți dintre care unul cu dizabilitate severă
🔹cu 26-30% pentru familiile formate din doi adulți și un copil, în funcție de gradul de dizabilitate al copilului
🔹 cu 30-35% pentru familiile formate dintr-un adult și un copil, în funcție de gradul de dizabilitate al copilului
🔹 cu 32-36% pentru familiile formate dintr-un adult și un copil, în funcție de gradul de dizabilitate al copilului
Asistenții sociali comunitari și familiile care solicită ajutorul pentru perioada rece a anului pot folosi un calculator care arată plafonul de eligibilitate pentru APRA pentru orice familie în funcție componența acesteia, precum și evoluția plafonului față de anul trecut.
Fișierul este disponibil aici:
Conform estimărilor ministerului, în această iarnă în jur de 240 mii de familii vor beneficia de APRA.
Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button