Consilierii raionului Dubăsari au adoptat o declaraţie prin care au condamnat instalarea posturilor de control nelegitime pe teritoriul r. Dubăsari de către autorităţile autoproclamate. Petru Bondari, consilier raional, a dat citire documentului la şedinţa din 4 septembrie, 2020, şi după câteva rectificări, a fost adoptată cu votul a 26 consilieri din 27 prezenţi la şedinţă, şi o abţinere.
Semnatarii documentului au declarat posturile ilegalie şi neconstituţionale şi cereau lichidarea lor necondiţionată şi înlocuirea acestora cu o misiune internaţională civilă de menţinere a păcii (prevedere exclusă în urma dezbaterilor la propunerea preşedintelui raionului). Consilierii au invocat securitatea precară a cetăţenilor din Zona de Securitate, şi au amintit de moartea lui Vadim Pisari din Pârâta, provocată de unul dintre pacificatori. Declaraţia a fost adresată instituţiilor supreme din Republica Moldova, ambasadelor altor ţări acreditate în R. Moldova, Comisiei Europene, etc.
La şedinţa consiliului au fost prezenţi numeroşi veterani ai războiului din Transnistria, care au salutat faptul adoptării declaraţiei, dar au spus că e prea târzie reacţia consilierilor. Victor Timuş, preşedintele organizaţiei de veterani în r. Dubăsari, a luat cuvânt şi a spus că a fost pericol de a pierde satele din stânga Nistrului din r. Dubăsari atunci când sub pretextul pandemiei, separatiştii au mutat neanunţat posturile mai aproape de satele Molovata şi Cocieri, iar maşinile miliţiei au avut acces pe teritoriul controlat de R. Moldova şi au făcut procese-verbale cetăţenilor noştri.
Deşi au scris demersuri chiar din primele zile instituţiilor statului, acestea nu au intervenit. Timuş i-a reproșat preşedintelui r. Dubăsari, Grigore Filipov, inacţiunea și faptul că este cetăţean al aşa numitei republici transnistrene (fapt negat de Grigore Filipov) şi că ar avea business în or. Dubăsari, iar consilierilor le-a sugerat să acţioneze, pentru că „Dacă separatiştii cuceresc satele acestea, dar ei vor pretinde şi la Coşniţa, atunci dumneavoastră nu aveţi valoare aici, n- o să reprezentaţi satele. Noi avem sate frumoase, dar ei? Mergeţi la Ţâbulăucă, Goian, să vedeţi ce sărăcie e acolo! Ei tot sunt cetrăţenii noştri, dar îi ţin închişi acolo. O grupare de bandiţi acolo, o grupare de banidţi aici, ţin un popor în sărăcie!”.
Iurie Coţofan, preşedintele veteranilor din s. Corjova, a spus că problemele de azi sunt consecințele acelor probleme care n-au fost rezolvate cu 20 de ani în urmă, atunci când a început să fie acordată cetăţenie transnistreană locuitorilor satelor noastre. ”Azi n-au acces la bancă, n-au acces la medicul de familie, la medicamente şi instituţii. Declaraţia e bună, dar e doar o declaraţie! Ce să facem cu ea?! S-au mai făcut şi altele, declarația dl preşedinte de raion, că satele acestea nu sunt în componenţa Moldovei a indigant cred că şi pe cei 57 de civili şi militari morţi pe platoul Cocieri. Noi, asociaţia veteranilor de la Corjova, cerem demisia preşedintelui raionului, ori să dezmintă cele spuse de el!” (cu referire la declaraţiile prin care satele moldoveneşti ar aparține transnistriei).
Grigore Filipov a negat faptul că nu ar fi acţionat. Dânsul a spus că s-a întâlnit de şase ori cu Ministra Reintegrării, Cristina Lesnic, că începând cu luna aprilie a sesizat şi Ministrul Apărării, că a vizitat aceste posturi şi unele din ele au fost scoase. Filipov a mai spus că a facilitat cetăţenilor procesul de primire a pensiei, la vămile existente, că a făcut tot posibilul să–şi poată paşte oamenii vitele după traseu, că s-a întâlnit de două ori cu preşedintele ţării discutând problemele r. Dubăsari. Tot ce a întreprins este „un lucru pozitiv, multe scrisori, adresări”, a spus preşedintele r. Dubăsari.
Consilierii au supus votului activitatea preşedintelui, după au ascultat raportul său. 17 din 27 au votat pentru avizarea cu calificativul „negativ” a activităţii acestuia, şi pentru demiterea lui din funcţie, însă pentru demitere era nevoie de 18 voturi. Ceilalţi consilieri au spus că s-au abţinut de la vot.
În secvenţa video găsiţi declaraţia consilierilor şi dezbaterile pe marginea raportului preşedintelui raionului, Grigore Filipov, care a precedat votului pentru demiterea sa.
Foto/video de Svetlana Cernov