ASTRA „Ioan Sârbu” Criuleni are un nou preşedinte

Pe data de 16 octombrie, 2016, membrii Despărţământului ASTRA „Ioan Sârbu” Criuleni s-au întrunit pentru o trecere în revistă a activităţilor desfăşurate de către asociaţine pe parcursul ultimului an de activitate. Preşedinta asociaţiunii, Lidia Frumosu, care a condus activitatea acesteia din anul 1995, şi-a prezentat demisia, iar membrii prezenţi la adunare au ales-o în calitate de preşedintă pe Elena Frumosu.

astra

De la stânga la dreapta: Elena Frumosu, Viorica Şapavalov, Lidia Frumosu

 

„A fost un act de curaj şi ambiţie nemaipomenită să apară, cu cca 20 de ani în urmă, în raionul Criuleni, o societate culturală care să promoveze valorile neamului românesc, să coaguleze un nucleu de oameni care doreau să cunoască ţara România din altă perspectivă, decât cea prezentată în manualele sovietice de istorie, să o viziteze şi să descopere frăţia de sânge şi bunăvoinţa românilor de peste Prut, valorile culturale şi bogăţia spirituală a oraşelor şi satelor din Ţară” – spunea Elena Frumosu, care a moderat adunarea.

Lilia Cazacu, artist plastic şi profesoară de arte plastice, membră ASTRA, a vorbit despre proiectele sale de descoperire şi creştere a tinerelor talente şi de promovare a artiştilor plastici deja consacraţi, pe care le susţine ASTRA prin organizarea de tabere de creaţie atât în România, cât şi în Republica Moldova. Participanţii la ultima Adunare Generală a ASTRA, desfăşurată la Alba-Iulia, au vorbit despre planurile de a organiza în anul 2018 un for al tuturor astriştilor din ţară şi din afara graniţelor ei, la Chişinău, cu ocazia centenarului Unirii. Apropo, Elena Frumosu a fost selectată pentru a reprezenta filialele ASTRA din Republica Moldova în consiliul de administrare al ASTRA Centrală, cu sediul la Sibiu, România. Svetlana Jitariuc, astristă şi profesoară din or. Grigoriopol, a mulţumit, din partea sa şi a colegilor, dnei Lidia Frumosu, pentru întreaga activitate, şi i-a urat sănătate pentru noi proiecte curajoase şi optimiste, aşa cum îi este şi firea.

frumosu-cazac

Flori pentru muncă şi dăruire: Lidia Frumosu şi Lilia Cazacu.

Reuniunea astristă a ţinut şi un moment poetic elegant, prin care cei prezenţi în acea duminică la biblioteca publică au marcat 150 de ani de la naşterea poetului George Coşbuc. Cu această ocazie actriţa Aurelia Rotaru şi eleva Adriana Negară din Măşcăuţi au recitat din creaţia poetului, ascultătorii remarcând efortul autorului de a scoate în evidenţă partea luminoasă, idilică a sufletului ţăranului român. Moment muzical pe versuri de George Coşbuc a prezentat eleva Sabina Macari.

astrisit

ASTRA “Ioan Sârbu” Criuleni numără în prezent cca 300 de membri.

S. Cernov

În fotografie  (de la stânga la dreapta): Elena Frumosu, Viorica Şapavalov şi Lidia Frumosu

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *