CriuleniSocial

Angajatorii și șomerii s-au întâlnit la târgul locurilor de muncă, la Criuleni

Târgul locurilor de muncă, organizat de Direcția Ocupare a Forței de Muncă Criuleni, la 18 mai, a avut scopul de a crea oportunități șomerilor înregistrați să se întâlnească față-n-față cu angajatorii.

Asta spunea Ana Cojocari, șefa direcției, în debutul evenimentului, la care 16 angajatori și-au prezentat ofertele de muncă: „Aveți oportunitatea să discutați direct cu angajatorii, să spuneți ce abilități aveți, ce puteți, iar ei vă vor informa despre locurile lor vacante. ANOFM vă propune nu doar locuri de muncă, dar și cursuri gratuite de calificare sau recalificare, subvenții pentru agenții economici cu care ei pot crea locuri de muncă în mediul rural pentru persoane cu vârsta 50+ sau cu dizabilități, și multe alte oportunități, doar dorință să fie”.

Dna Alexandra a venit din Onițcani, fiind în căutarea unui loc de muncă cât mai aproape de casă. Este bucătăreasă cu o experiență mare, dar ultimul timp beneficiază de ajutor de șomaj. Femeia a venit la târg pentru că declară „nu pot sta acasă”,  și este interesată de vreo ofertă cu orar potrivit, care să fie corelat și cu cel al transportului public.

Dl Igor este de la Izbiște și afirmă că de un an de zile se află în căutarea unui loc de muncă. Bărbatul declară că este la grad de dizabilitate mediu, îl supără tensiunea, dar că ar fi interesat de vreo ofertă de muncă „ușurel” în satul său sau în cele megieșe. Deocamdată, se mulțumește cu câștiguri ocazionale, cu care suplimentează pensia de dizabilitate de 1100 de lei. Iar dl Mihail este din Criuleni și afirmă că de 4 zile e șomer. Era în căutarea unui post de îngrijitor de teritorii sau de paznic. Toți au venit la târg să se intereseze pe unde e de lucru, dar, întrebați ce ofertă anume i-a atras, au spus că nu li s-a potrivit nici una.  

Natalia Golban, director adjunct al ȘP Criuleni, a prezentat oferta educațională pentru persoanele neangajate în câmpul muncii, și anume cursuri de recalificare și cursuri de cusătorese cu durata 3 luni de zile, cu posibilitatea de a locui în căminul școlii și cu achitarea pentru trai a 400 de lei pe lună. ”Avem specialiști buni care vă pot instrui. Avem acord de colaborare cu companii din or. Criuleni care caută cusători și sunt gata să vă testeze abilitățile și sunt dispuși să angajeze primii noștri absolvenți” – afirma Golban. Ana Cojocari a adăugat că cei care acceptă oferta ȘP Criuleni, vor fi asigurați cu bursă de 3600 de lei. Patru persoane au manifestat interes pentru această oportunitate.

Dumitru Gorgan, director de companie agricolă, susține că locuri de muncă sunt foarte multe în raion, dar posibil, oamenii caută ceva ce este foarte plătit, dar mai puțin de lucru. Compania sa este gata să angajeze doar bărbați, studii speciale nu sunt necesare, dar, afirmă angajatorul, este puțină dorință de a lucra. Condițile de muncă presupun un orar în ture de 24 de ore, salariul începe de la 8 mii de lei. „Sunt gata și azi să angajez 10 persoane. Acum, la unitate, avem sub 40 de angajați. În condițiile când nu putem angaja din Moldova, vom fi nevoiți să aducem de prin alte țări. Acum pregătesc cămine, s-ar putea să aducem angajați din Tadjikistan… altfel nu vom putea lucra. Asta e realitatea”, spunea antreprenorul.  

O provocare pentru angajatorii din domeniul administrare publică și instituții de stat ar fi salariul neatractiv pentru funcțiile publice (în instituții de administrare publică, servicii sociale, poliție, etc). Salariul pentru un funcționar public debutant, spunea Olga Simon, șefa de direcție la CR Criuleni, începe de la 5500, dar cerințele încep cu studii superioare, concurs de angajare în două etape, depunerea jurământului funcționarului public, dar toate sunt prevederi legale.

„Avem un loc vacant de asistent social la Măgdăcești, e nevoie de studii superioare și e prin concurs angajarea, dar vreau să vă îndemn pe cei, care stați la evidență la birja muncii și beneficiați de ajutor social, că tot e mai bine când ieșiți din casă, lucrați, socializați, dar stând acasă, riscați să degradați, să vă pierdeți calificarea. Acceptați posturile vacante, nu stați în grija alocațiilor” – spunea șefa direcției asistență socială, Ludmila Brînza.

Ana Cojocari a anunțat, că șomerii care nu se prezintă lunar la evidență și nu acceptă locurile propuse, nu merg la interviuri, nu participă la târguri de locuri vacante, vor fi scoși din evidență. „Mereu menționați că nu aveți profesie – poftim, sunt cursuri, vă dăm bursă, vă ajutăm să vă angajați, ajutoarele se termină. Din cei aflați la evidență, doar 10% primesc ajutor de șomaj, dar acestea persoane au muncit legal, au plătit contribuții, asigurări sociale” – adăuga Ana Cojocari.

Potrivit datelor DOFM Criuleni, la data de 18 mai, 2023, la evidență erau 195 de șomeri, la cca 100 de locuri de muncă disponibile. Treizeci dintre acestea le propune o fabrică de cablaje auto din Orhei.

Sunt vacante funcțiile șef de oficiu poștal la Măgdăcești, operator poștal la Jevreni, poștaș la Porumbeni și Măgdăcești. Inspectoratul de Poliție Criuleni caută ofițeri de urmărire penală la 6 locuri vacante. Funcții pentru care e nevoie de studii superioare sunt disponibile la Centrul de Resurse pentru Tineri (7 locuri vacante de specialiști lucru cu tinerii). Și Secția Administrativ-Militară Criuleni caută personal, dornic să se angajeze în Armata Națională.

Imagini de la eveniment. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button