CriuleniDubăsariEst-CurierPolitic

Alegem informat! Primii candidaţi pe circumscripţia 21 au fost înregistraţi

Până pe data de 2 ianuarie, trei grupuri de iniţiativă au depus cereri de înregistrare la Consiliul electoral al circumscripţiei electorale uninominale (CECEU) nr. 21 din or. Criuleni. Potrivit preşedintelui CECEU, Tudor Bobeico, liste de subscripţie au primit grupul de iniţiativă format din trei persoane pentru colectarea semnăturilor în favoavea candidatului Burlac Veaceslav, din partea PDM, actualul preşedinte al r. Criuleni. Cel de-al doilea grup de iniţiativă format din 10 persoane reprezintă candidatul la funcţia de deputat pe nume Berzan Sergiu, din partea PSRM, actualmente – vicepreşedinte al r. Dubăsari. Al treilea grup de iniţiativă va colecta semnături în favoarea candidatului din partea Partidului Politic „Şor”, Serghei Duminică. Grupul constă din 10 persoane.

P90103-151448
Imagine: şedinţa nr. 5 a CECEU nr. 21 Criuleni, 3 ianuarie 2018

Pe data de 3 ianuarie, 2019, CECEU 21 a înregistrat în cursa electorală primii doi candidaţi, după ce comisia a verificat listele cu semnături depuse de către grupurile de iniţiativă a candidaţilor Burlac şi Berzan. Elvira Moisei, preşedinta comisiei de evaluare şi examinare a dosarelor, a informat că grupul de iniţiativă a candidatului Burlac Veaceslav a prezentat listele pe 33 de foi, care conţin 951 semnături. Din ele 300 au fost considerate nule, iar 651 – valabile. Pentru înregistrarea candidatului au votat 8 membri ai comisiei, prezenţi la şedinţă, iar un membru a avut o opine separată, pe care a spus că o va prezenta secretarului comisiei pentru anexare la decizie în următoarele 24 de ore, după ce a expus-o verbal în şedinţă.

Mihail Colesnicenco, membrul care a enunţat opinia separată în şedinţă, delegat în CECEU 21 din partea PLDM, a spus că pune la îndoială faptul că listele cu semnăturile pentru candidatul Burlac au fost colectate doar de trei persoane timp de o zi, odată ce grupul a ridicat listele pe 26 decembrie după ora 16.00 şi le-a prezentat la comisie deja pe 27 decembrie. „Nu sunt indicate localităţile, de unde au fost colectate semnăturile, am suspiciuni rezonabile cu privire la posibilitatea de a colecta o asemenea cantitate de semnături în termenul pe care l-a avut la dispoziţie grupul de colectare a semnăturilor. Luând în considerare faptul că în echipa de colectare au fost doar trei membri, ei au colectat 951 de semnături. Îndeosebi, Croitor Nicolae a colectat cca 400 de semnături timp de o zi, ceea ce este imposibil. Dacă admitem că este nevoie de cel puţin 2 minute pentru a depune o semnătură, reiese 800 de minute. Transformate în ore, asta înseamnă peste 12 ore de lucru continuu. Nu este clar cum a putut dl Croitor să se afle în acelaşi timp în mai multe localităţi şi să se ocupe de colectarea semnăturilor. Am suspiciuni rezonabile cu privire la faptul că au fost implicate în colectarea semnăturilor şi alte persoane, care nu au avut acest drept” – a fost opinia separată a lui Colesnicenco.

Tudor Bobeico a atenţionat că persoanele poartă răspundere, dacă se vor aduce şi probe că au încălcat procedura.  După un schimb de replici între Bobeico şi Colesnicenco, Nicolai Croitor, care este conduc[torul grupului de colectori de semnături şi directorul spitalului raional, a ţinut să explice: „Majoritatea semnăturilor au fost colectate din colective, şi ştiţi tare bine că în colectiv foarte uşor se acumulează semnături. Din spital noi am acumulat 30 de semnături timp de 15 minute. În majoritatea satelor sunt colective de muncă: primării, şcoli”.

Tudor Bobeico a spus, în final, că şi aşa, candidatul are minimul necesar de semnături valabile, şi a pus la vot înregistrarea. Cu opt voturi pro, primul candidat, Veaceslav Burlac, a fost înregistrat în cursă şi va avea locul 1 în buletinul de vot, fără procedură de tragere la sorţ, de care nu a fost nevoie.

Cel de-al doilea candidat la funcţia de deputat pe circuscripţia uninominală 21, Sergiu Berzan de la PSRM, a fost înregistrat unanim, cu 9 voturi a membrilor prezenţi, fără obiecţii, după ce Elvira Moisei a anunţat că domnia sa a prezentat 35 de liste de subscripţie, care conţineau 1003 semnături. Din ele 193 de semnături au fost considerate nule, iar 810 – valabile. Candidaţii înregistraţi au primit şi legitimaţiile de candidaţi la funcţia de deputat.

Tot azi, 3 ianuarie,  CECEU 21 a înregistrat cu vot unanim grupul de iniţiativă format din 31 de persoane care va aduna semnături pentru susţinerea candidatului Blocului Electoral „ACUM Da şi PAS”, Lilian Carp.

Mâine, 4 ianuarie, este ultima zi de depunere a cererilor pentru înregistrarea grupurilor de iniţiativă care vor colecta semnături pentru candidaţi. Grupurile de iniţiativă pot colecta şi depune semnături până pe data de 24 ianuarie.

Următoare şedinţă a Consiliului electoral al circumscripţiei electorale nr. 21 va avea loc pe 5 ianuarie, sâmbătă.

Deciziile Consiliului electoral nr. 21 sunt disponibile pe pagina web a CR Criuleni, la rubrica „Alegeri 2019”

S. Cernov

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button