CriuleniEst-CurierSocial

APL Dubăsarii Vechi, între proiecte şi aprecierea cetăţenilor

14 proiecte în ultimii doi ani au văzut finalitatea, altele  opt sunt pe cale să ajungă la final în satul Dubăsarii Vechi. Ultimul proiect, prezentat locuitorilor în noiembrie, curent, a fost construcţia unei platforme pe care să poată staţiona la sezon transportul angrosiştilor, care ar putea veni în sat să achiziţioneze roşiile, facilitând astfel, într-o măsură oarecare, problema pieţei de desfacere a produselor crescute aici. Pentru că roşiile sunt un produs de sezon, restul anului terenul va putea fi folosit în scopuri sportive. Acesta a fost îngrădit şi pavat, dotat cu porţi pentru fotbal/handbal. Acest proiect, împreună cu cel de procurare a autogreiderului, au fost finanţate, pe părţi, din bugetul local, din cel raional, din granturi şi din donaţiile cetăţenilor, cu implicarea proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală, având co-finanţator Guvernul Elveției.

Constantin Macarenco, viceprimarul satului, numără şi celelalte proiecte: instalarea iluminatului stradal pe o porţiune de sat şi schimbarea uşilor şi ferestrelor la casa de cultură din sat; reparaţia şi dotarea cu mobilier a bibliotecii publice (peste 110 mii lei pentru diferite lucrări); amenajarea unui teren de dans în parcul satului (au contribuit agenţii economici din sat şi consiliul local). Consiluiul local a recăpătat dreptul de proprietate asupra conacului renumitului astronom născut la Dubăsarii Vechi, aşa numitul conac Donici. Pentru a începe procedura de reconstrucţie şi punere a acestuia în circuitul turistic, au fost alocați 50 mii lei pentru elaborarea schiţei reconstrucţiei conacului, în colaborare cu Agenţia pentru inspectarea şi restaurarea monumetelor istorice. Pentru conservarea construcţiei, s-au făcut lucrări de reparaţie a acoperişului. Într-o parte a conacului se află astăzi grădiniţa unde, la fel, au fost investite surse serioase ca grădinița să poată găzdui mai mulți copii.

Paralel, cu implicarea ONG „Iedera-Dubasarii Vechi”, au fost implementate proiectele „Acces pentru Succes” – amenajarea scenei din parc şi a parcului cu scaune, urne, urmează instalarea unui teren de fitness în aer liber. Proiectul YOUiACT – orientat către tinerii interesaţi de antreprenoriat. Este un proiect, finanţat de către Ambasada SUA. Din aceeaşi sursă a fost dotată cu echipament echipa locală de sportivi, care practică luptele „Voievod”. Acceptat spre finanţare a fost şi proiectul prin care Centrul de Sănătate din localitate îşi propune să aibă sală de kinetoterapie, sală de conferinţe, acces facil spre etajul doi.

Valoarea tuturor celor peste 20 de proiecte constituie 4 952 930 lei, dintre care 3 932 870 sunt bani din granturi și cca 1 mln – contribuții din alte surse. Suma este comparabilă cu veniturile proprii ale primăriei pentru 3- 4 ani de zile

Drumurile – problema cea mai stringentă

Întrebat despre starea drumurilor din sat, primarul, mai în glumă, mai în serios, spune că „vreo 10 mln de euro ar soluţiona toate problemele în sat”, inclusiv şi cele a drumurilor. Deocamdată, acestea se repară din puţinele surse, care revin satului din fondul rutier şi din programele guvernamentale, din care în 2018 au fost asfaltate porțiuni din drumurile centrale, aflate în gestiunea Consiliului Raional.

DV 3
Unul dintre drumurile reparate în 2018, în s. Dubăsarii Vechi

Vitalie Casian, primarul s. Dubăsarii Vechi, despre cum se cheltuie fondul rutier: „Având în vedere că o parte a satului este pe pantă şi avem adesea ploi abundente, în 2017 am folosit vreo 500 de mii de lei pentru plombări, că altceva nu ne putem permite. În anul 2018 fondul rutier local este de 700 de mii. Din el am făcut plombări/reparaţii în sumă de 240 de mii, am adâncit iazurile de acumulare care captează apa scursă de pe drumurile în pantă, ca să evităm inundaţiile. Vreo 70 de camazuri cu piatră spartă şi moluz au fost procurate pentru reparaţia a peste 20 de drumuri pe pantă. Chiar şi aşa, nu ne-a reuşit să le reparăm integral, doar pe porţiuni şi doar atât cât cetăţenii să se poată deplasa. Cetăţenii au contribuit cu lucrul manual, am implicat autogreiderul, procurat prin contribuţia tuturor. Din fondul rutier am alocat 78 de mii de lei pentru elaborarea proiectului tehnic al construcţiei  porţiunii de pantă a drumului de ocolire. Valoarea proiectului este de peste 4 mln lei, construcţia presupune trotuar, bordură, asfalt. O parte din fondul rutier local se duce la Întreprinderea Municipală care lucrează cu autogreiderul la profilarea drumurilor. Plătim 300 lei pe oră, ceea ce este în jumătate faţă de cât am plăti, dacă nu l-am avea noi în proprietate. Salariul, exploatarea, motorina costă cam vreo 100 mii de lei pe an”.

Primarul ne informează, că în 2018 primăria şi administraţia locală nu a fost deloc implicate în selectarea, gestionarea reparării drumurilor centrale din banii alocati de proiectul guvernamental Drumuri Bune. Deşi întrebarea a fost discutată în consiliu, şi consilierii au propus spre reparaţie din Drumuri Bune drumul spre Şcoala Primară, cei de la consiliul raional au decis să repare un drum aflat în gestiunea CR, nu şi cel propus de consiliu.

„Noi am propus acel drum, ei au decis să repare drumul central. Şi acesta trebuie, dar, mă rog, fiecare cu ce-l doare, vorba ceea. Pentru anul viitor am ales două drumuri unde să intervenim, ne-am consultat cu locuitorii de pe acele sectoare, ne-au solicitat şi Ministerul Finanţelor să le spunem ce vrem să reparăm. Ne vor asculta sau nu, e altă intrebare. Presupunem că fondul rutier local în 2019 îl vom utiliza în dependenţă de ce va decide să repare Guvernul cu Drumuri Bune în 2019”.

Cum percep cetăţenii schimbările?

DV1
Parcul satului, amenajat şi el în ultimii ani, despre care unii cetăţeni cred că ar fi bine să fie îngrădit şi păzit, ca să se păstreze investiţiile…

Am întrebat cetăţenii întâlniţi pe stradă, ce schimbări au observat în ultimii doi ani, datorită atragerii surselor din proiecte. Părerile s-au împărţit, în dependenţă de gradul de informare a respondenţilor.

Tatiana, casnică: „S-au reparat câte puţin drumurile, în centru s-a făcut un teren, am înţeles că pentru maşini mari, sau poate pentru jocuri distractive. La grădiniţă s-a făcut, s-a investit şi se cunoaşte că e un lucru mare. Mă informez de obicei din ce văd, că nu prea ieşim din gospodărie, muncim acasă în seră. Am auzit că a fost o adunare a satului şi chiar s-a discutat despre calitatea drumurilor. Am observat că toate drumurile care urcă spre deal au fost nivelate, ele niciodată n-au fost asfaltate, pe unele erau râpi. La primărie am văzut că au restaurat încăperi. Schimbări sunt, păcat să spui că nu sunt. În ograda şcolii au făcut platoul din centru, sala de sport a fost restaurată… Sunt schimbări”

Surorile Lilia şi Veronica (în fotografie), au menţionat amenajarea parcului, faptul că s-au instalat urne, scrânciobe. Le pare rău, însă, că oamenii nu păstrează ceea ce se face pentru ei şi sugerează ca autorităţile ar fi bine să mai caute bani şi să îngrădească parcul, să pună poate un paznic.Veronica spune că a observat reparaţia drumurilor, mai multe dintre care au fost nivelate şi mai puţine asfaltate, că se informează despre activitatea primăriei de la consilieri sau de la cei care lucrează în Primărie.

DV2

Boris, pensionar, aşteaptă la poştă să-şi ridice pensia: „Eu nu cunosc nimic. Văd că au reparat, dar nu prea ştiu ce fac. S-a schimbat oleacă situaţia în sat, oleacă spre bine. Drumul văd că s-a făcut. Iaca acolo fac o „ploşceadcă” (un platou), dar pentru ce fac, idee nu am”.

Alexandra Grecu, a lucrat moaşă 37 de ani în sat, acum – la pensie: „Mă credeţi că nu ştiu! Sunt la pensie, stau mai mult acasă, ştiţi cum e acasă, nu prea aflăm noutăţi. Schimbări? Drumul s-a făcut, la liceu s-au făcut schimbări şi îmi place, e foarte frumos, aş învăţa şi eu! S-a reparat, s-a sădit, s-a străduit dl Andrei, care a fost cândva director. Poate şi doamna, care-i nouă, se va strădui…Nu sunt la curent cu proiectele primăriei. Ne place să fim informaţi, dar acordăm mai multă atenţie nepoţilor, decât noutăților, deşi ar fi bine să cunoaştem…”

Anonimă („Fără nume… Eu am o bucăţică de post de lucru… Lăsaţi fără nume!”) „Au făcut olecuţă acolo terenul cela, şi atâta. Nu ştiu pentru ce este terenul. Care spune că e pentru ca „furile” (maşinile de mare tonaj) care să vină să strângă roşii, care spune că e pentru copii să aibă unde juca fotbal. Cred că administraţia trebuie să facă adunările satului şi să ne informeze. Schimbări în sat nu prea s-au făcut. Doar şoseaua şi terenul”. Fiica ei o completează, că oamenii nu au timp să meargă la şedinţe, aşa că e mai bine să se pună anunţuri pe la magazine, baruri, şi oamenii când se duc încolo, să citească. Ar prinde bine nişte panouri de informare. Cât despre drum, femeia spune că era o prioritate drumul care duce spre şcoala primară, dar el n-a fost reparat, din păcate.

Viorel, locuitor al satului: „Nu, nu se schimbă. Abia au făcut o bucată de drum dar restul… În primul rând, drumurile trebuiau să le facă. Eu trăiesc într-un capăt de sat, până ajung acasă, merg prin tot satul, e un drum foarte rău. De activitatea primăriei nu tare ne informăm, noi locuim aici, dar lucrăm în altă parte, numai dormim în Dubăsarii Vechi. Vara abia de s-a făcut drumul central, foarte greu se mişcă lucrurile. Iată vedem că aici au început să facă ceva pentru maşinile de mare tonaj, de pe Facebook am aflat că vor veni aici maşini să strângă roşii de la locuitori. Noi nu creştem roşii, avem altă ocupaţie”.

Maria, pensionară: „Parcă ceva este… Se auzea că terenul e de baschet sau e pentru maşini, ca oamenii să vândă producţia pe loc. Ne informăm despre activitatea primăriei din ce vedem. Consilierii se duc la şedinţă, noi nu ne ducem. Ne trebuie drumuri, trebuie drumul la şcoala primară, vai de el”.

S. Cernov

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button