CriuleniDubăsariEconomic

Ai noştri la “Fabricat în Moldova”

Expoziţia producătorilor din Republica Molodva s-a desfăşurat în perioada 31 ianuarie-4 februarie. Producători din raioanele Criuleni şi Dubăsari la fel au fost prezenţi, ca şi în ultimii ani, de altfel, şi s-au bucurat de atenţia şi aprecierea vizitatorilor. Spaţiile rezervate celor două consilii raionale au fost amenajate în pavilionul central şi au găzduit întreprinderi orientate preponderent pe producerea şi procesarea produselor agricole.

Criulenenii au fost apreciaţi pentu pâine şi mezeluri…

IMG_9337
Făina de la Măgdăceşti, apreciată de cumpărători.

Ion şi Vera Guzun din Măgdăceşti şi Petru Bălan de la Criuleni au reprezentat breasla morarilor şi brutarilor criuleneni la expoziţie. Antreprenorii de la Măgdăceşti, despre care se spune că administrează cea mai modernă moară din Moldova, au prezentat vizitatorilor produsul lor – făina. Vera Guzun, proprietara morii, ne-a spus că expoziţia le-a adus un beneficiu modest, or, aşteptările de la târg au fost contractele cu cumpărătorii industriali. Întrucât aceştia încă nu au apărut, au fost vizitaţi mai mult de cumpărători-persoane fizice, care şi-au suplinit rezervele de făină. „Oamenii ne ştiu, ne cunosc calitatea, au venit cu ochii închişi să cumpere făina noastră, dar … ne dorim o piaţă de desfacere mai serioasă”, a spus antreprenoarea.

Mezelurile lui Grigore Buzu, antreprenor de la Ratuş, s-au dovedit a fi foarte populare, din prima până în ultima zi a expoziţiei, dovadă fiind rândul din faţa tarabei (imaginea alăturată). Antreprenorul spune că a venit pentru prima dată la „Fabricat în Moldova”.  A reuşit să vândă zilnic cca 150 kg de producţie, iar secretul cârnaţului este „l-am încărcat cu carne, că suntem cinstiţi cu consumatorii, condimente şi căldura cuptorului”. Sunt produse care nu se găsesc în super-marketuri, iar cei care au cumpărat şi au luat şi câte o carte de vizită, continuă să-l sune și să-l întrebe, unde-şi vinde marfa. Are de gând să-şi extindă producerea şi este în căutare de soluţii, ne-a mai spus Grigore Buzu.

IMG_9331
Taraba cu mezeluri de care nu sunt în marketuri, Made by Grigore Buzu de la Ratuş.

Mihaela Paţanov a prezentat o întreprindere din Criuleni din domeniul confecţiilor. S-au specializat în ultimii ani pe coaserea şi brodarea mecanică a costumelor naţionale, tesutul stofelor pentru brâie şi catrinţe, iar participarea la târg îi ajută să capete noi clineţi. În acest an au venit cu noi modele de ii, spune Mihaela, în unele cazuri încheie contracte pentru coaserea costumelor după modelul clienţilor, printre aceştia regăsindu-se case de cultură. Lucrul meşterilor criuleneni deseori pleacă şi peste hotarele republicii, la conaţionalii noştri, stabiliţi în alte ţări, completează Mihaela şirul plăcut al lucrurilor.

IMG_9327
Mihaela Paţanov prezintă noutăţile colecţiei – costume populare pentru copii.

Alături, Roman Tulumari prezintă vizitatorilor o companie de prelucrare a boabelor şi seminţelor. Întreprinderea se află în Criuleni, şi potrivit reprezentantului, dispune de linii de prelucrare a florii-soarelui, a năutului, lintei, muştarului, coriandrului, armurariului. Prelucrare înseamnă curăţarea boabelor şi seminţelor de praf şi impurităţi, calibrarea lor, în dependenţă de cerinţele clientului. În aşa mod, boabele devin numai bune pentru ambalare, iar floarea-soarelui – pentru prăjit şi împachetat. O parte din producţie – cam 10 %, rămâne în Republica Moldova, spunea Roman, dar marea parte, totuşi, pleacă peste hotare, pentru că piaţa RM nu este atât de mare, încât întrerpinderea să-şi poată realiza volumul de producţie, care este de la 10 mii tone pe an în sus, şi provine, evident, nu doar din raionul Criuleni. Firma oferă criulenenilor cca 40 locuri de muncă.

Meşterii populari, şi în acest an au fost cartea de vizită. Şi-au expus lucrările Victor şi Vera Pelin de la Bălţata (prelucrarea artistică a lemnului) şi Natalia Cangea de la Zolonceni, Criuleni (împletitul din fribre vegetale). A fost prezentă şi meşteriţa Zinaida Mazur din Bălăbăneşti, specializată în coacerea produselor de panificaţie în condiţii casnice (pâine, cozonaci, biscuiţi, plăcinte). Vera Pelin a spus că apreciază faptul că le-a fost oferită posibilitatea participării gratuite, or, meşterii populari, chiar şi cei mai cotaţi, nu şi-ar putea permite achitarea taxelor pentru expoziţie, care sunt, evident, în euro.

Vizitatorii târgului au mai aflat că la Hruşova se produc de ani buni mezeluri, la Paşcani – ciocolate, la Budeşti – conserve, iar o firmă specializată în sortarea şi ambalarea miezului de nuci propune şi ulei de nuci – un produs natural bogat în acizi graşi nesaturaţi.

… Iar dubăsărenii – pentru ulei şi pomuşoare conservate

Câţiva producători din raionul Dubăsari au completat spaţiul expoziţional rezervat raionului. Din cele 11 primării, doar patru antreprenori au venit – din Ustia, Pârâta şi Doroţcaia.

Un an în urmă, în raionul Dubăsari a fost fondată o cooperativă agricolă, scopul căreia este oferirea de oportunităţi producătorilor mici locali să-şi prelucreze pe loc şi să-şi vândă produsul finit. Ludmila Castraveţ, managera acestei coopertaive (foto din dreapta sus), a prezentat la expoziţie dulceţuri, gemuri din fructe şi pomuşoare, peltea, fructe uscate, pistil din fructe, reunite toate sub denumirea de „delicii din natură”. Este rezultatul muncii unul cluster agro-industrial, scopul căruia ar fi să ofere micilor producători din zonă posibilitatea să prelucreze cantităţi mici de produse agricole, crescute de ei, până la produsul care poate aduce cea mai mare plus-valoare.

IMG_9364
Ludmila Castraveţ – cu “delicii din natură”.

Comparativ cu anul trecut, spune Ludmila Papuc (în imaginea de jos din dreapta), a observat că târgul este mai amplu, mai bogat.  Au venit şi producători noi, dar şi producători cu experienţă, cu produse noi. Este şi cazul întrerpinderii de prelcurare a uleiurilor de la Pârâta, pe care o reprezintă, care pe lângă gama largă de uleiuri vegetale, a pus la dispoziţia clienţilor suplimente alimentare din ulei de dovleac şi de in. Cumpărătorii au putut găsi şi un amestec de ulei din floarea-soarelui şi de in, produsul fiind deja certificat conform cerinţelor sanitare în vigoare. Produsele de la Pârâta, spune antreprenoarea, au reuşit să fie prezente şi pe pieţele din România, Rusia, Italia, au mai distribuit comenzile plasate on-line persoanelor fizice din Polonia şi Cehia.

IMG_9367
Ludmila Papuc a expus o varietate mare de uleiuri şi suplimente alimentare naturiste.

De mare interes a fost şi produsele brutarului de la Doroţcaia. Alexandru Peşcov, conducătorul întreprinderii, a stat personal la târg şi a explicat celor interesaţi, că produsele firmei se vând în peste 120 de magazine din Chişinău, printre acestea fiind pâinea din grâu germinat, pâinea din secară, pâine din hrişcă, colaci, pesmeți sau chifle din făină integrală.

În pavilionul alăturat, vizitatorii au mai avut ocazia să întâlnească producători din zona noastră, cum ar fi meşterul de jucării din lemn de la Molovata, Maxim Alexeev, sau brandul de haine din denim, creat de Dumitru Guzun din Criuleni, care anul trecut a fost „descoperirea” târgului. Aceştia s-au expus pe cont propriu.

S. Cernov

Fotografii de autoare

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button