Cinci milioane 633 mii de lei au aprobat consilierii ustieni pentru bugetul anului 2015 la capitolul venituri și cheltuieli. Ședința prezidată de consilierul Serghei Chirilov a avut în agendă 23 de chestiuni, care au fost examinate operativ, dar nu formal, căci fiind oameni de sat consilierii cunosc problemele pe bune.
Din acest motiv au votat unanim pentru scoaterea la licitație pentru darea în arendă a unui spațiu din incinta primăriei unei bănci comerciale, dar care să aibă și un oficiu de schimb valutar; au identificat terenul pentru amenajarea pieții locale, au scos din lista plătitorilor de impozite consătenii decedați, au acceptat acordarea ajutoarelor unice pentru alți cinci consăteni aflați în dificultate. Nu au vrut însă să își asume responsabilitatea adoptând Regulamentul pentru întreținerea animalelor, păsărilor domestice și de companie în lipsa unui cadru legislativ bine conturat. Andrei Varzari, inspector ANSA Dubăsari, lămurind că fără un asemenea Regulament ANSA nu poate amenda sătenii ce nu își întrețin animalele și păsările, câinii, pisicile în curțile lor, lăsându-le libere în locurile publice, ceea ce prezintă un pericol, mai ales de răspândire a rabiei, nu a putut nominaliza nici o lege ce ar sta la baza Regulamentului recomandat. Președintele comisiei buget și finanțe, Vitalie Chirilov remarca: “Regulamentul este foarte bun, dar lipsește legea în baza căreia să se aplice, hotărârea de guvern, privind combaterea rabiei, are altă valoare”. Având dubii asupra funcționalității Regulamentului, cei 12 consilieri prezenți în ședință nu și-au asumat dreptul de legiuitor și s-au abținut în unanimitate de la aprobarea lui.
Pe de altă parte, inițiativa consilierilor de a stabili o taxă locală de salubrizare anuală în valoare de 5 lei per locuitor a fost tratată cu precauție de primara Aurelia Urîtu și contabilitatea primăriei. Primara Aurelia Urîtu zicea: “În condițiile actuale trebuie să fim mai atenți cu populația, care e și așa înrăită din cauza sărăciei. Nu suntem pregătiți să aplicăm noua taxă. Sunt 3500 de locuitori de la care ar trebui să acumulăm cca 18 mii de lei anual, dar nu avem mecanismul”. Consilierii au decis să împuternicească primarul, perceptorul fiscal, contabilitatea să caute modalitatea adecvată pentru acumularea acestor surse. În cadrul ultimei ședințe din 2015 consilierii ustieni au pledat pentru modalitatea de înstrăinare a bunurilor imobile publice, acolo unde e posibil, prin darea în arendă, ca să asigure venituri de lungă durată, dar nu prin vânzare.
E. Chiriac