Importanța victoriei asupra fascismului nu se pune la îndoială, dar evenimentele ulterioare generează mai multe discuții controversate. Multe aspecte ce au afectat mii de oameni au fost mușamalizate. Aducând un omagiu persoanelor care au luptat cu nazismul, fascismul, care și-au apărat casa și familia și și-au onorat datoria față de patrie, punându-și în pericol viața și chiar pierzând-o pe câmpul de luptă, să nu cădem, din neștire, într-o altă extremă, promovând simbolica nazistă.
Republica Moldova condamnă agresiunea și nu agreează simbolurile fasciste, ale agresorilor actiuali. Pentru cei care țin să aducă un omagiu veteranilor celui de-al doilea război mondial punând în piept un simbol, venim cu concretizări despre însemnele permise și cele interzise:
Persoanele care vor purta panglica bicoloră negru-oranj, cunoscută și ca „Panglica Sfântului Gheorghe”, în timpul întrunirilor publice și evenimentelor din 9 mai, vor fi sancționate. Anunțul a fost făcut de către șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unei conferințe de presă.
„Această panglică este simbolistica agresiunilor militare ale Federației Ruse, care se desfășoară acum în Ucraina. Dacă panglica bicoloră nu este un element din cadrul unei distincții, medalii, atunci ea este interzisă. La fel și simbolurile „Z” și „V”, care au fost recunoscute ca simboluri de agresiune militară. Rămân interzise și acțiunile de confecționare, utilizare și portul acestora, la fel cum a fost și anul trecut”, a spus Cernăuțeanu.
Purtăm sau nu purtăm panglica negru-oranj, e o decizie personală a fiecăruia, dar țineți cont și de mărimea amenzilor pentru producerea, comercializarea și purtarea panglicii de culori interzise.
Conform prevederilor Codului Contravențional amenzile sunt în mărime de:
- 4500-9000 lei – persoane fizice
- 9000 – 18 000 lei – persoane cu funcții de răspundere
- 18 000 – 30 000 lei – persoane cu funcții de răspundere.