Politic

Între visul pentru mâine și viața de azi

Ce au făcut cu votul cetățeanului într-un an

A trecut un an de la investirea deputaților din legislatura a XI-a a Parlamentului Republicii Moldova, care au constituit trei fracțiuni parlamentare: PAS – 63 membri, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 32 și Partidul politic Șor – 6 deputați. A trecut un an în care populația de mai multe ori și-a pus întrebarea ce fac parlamentarii. Zilele acestea au ocazia să audă chiar din prima sursă cu ce se ocupă aceștia și cum valorifică încrederea acordată de cetățeni.

La un an de la investire reprezentanții fracțiunii majoritare PAS prezintă rapoarte de activitate în fața cetățenilor din Republica Moldova. Deputații Victor Spînu, Eugen Sinchevici și Vasile Șoimaru au venit și în fața locuitorilor or.Criuleni. Lumea, prinsă de problemele cotidiene nu a dat buzna la întâlnire, iar cei care au venit, le-au cerut socoteală pentru problemele existențiale cu care se confruntă, pentru majorarea prețurilor, pentru bonurile care nu le aduc nici un dividend, pentru corupția din organele de stat, pentru șomajul și plecarea tinerilor, pentru păstrarea persoanelor controversate în structurile statale. Deputații le-au vorbit despre moștenirea istorică, despre războiul din Ucraina, despre aspirațiile europene și despre faptul că va veni timpul când și cetățenii din această țară vor avea un trai decent. S-a vorbit și de legea ce va permite tragerea la răspundere, chiar de sunt plecate peste hotare, a persoanelor ce au furat din proprietatea statului. Important să fie pace, iar statul îi va ajuta să înfrunte iarna care vine.

În poză: Simion Pădurean, Vasile Șoimaru, Victor Spînu și Eugen Sinchevici

Aflat la al treilea mandat în Parlamentul Republicii Moldova, dl Vasile Șoimaru a spus că lucrează la un proiect de lege care să elucideze cine a profitat de pe urma privatizării cu bonuri, că reforma teritorial-administrativă e importantă, dar deocamdată e pe planul doi. Victor Spînu a asigurat că guvernarea va face tot posibilul ca majorările de pensii să fie nu de 14 lei, cum se proceda anterior, dar mai consistente, că se lucrează asupra legii cu privire la plafonarea salariilor în structurile bugetare. A promis că se va mai documenta referitor la impactul modificărilor la Codul Funciar ce permit extinderea carierelor de exploatare a zăcămintelor subterane(nisip, prundiș) înaintate de Vladimir Iosif Bolea și votate în acest an în Parlament, menționând că dezvoltarea transportului naval va descărca drumurile de vehiculele ce transportă mărfuri că pentru aceasta va fi nevoie doar de adâncit șenalul navigabil al râurilor Prut și Nistru.

Eugen Sinchevici, cel mai tânăr parlamentar, a relatat, de ce a fost făcută reorganizarea unor universități, în special a celei agrare și de ce el a ales să facă studii în Franța. De asemenea, a dat asigurări că integritatea bunurilor patriomoniale ale universităților reorganizate va fi păstrată și nu vor avea soarta blocurilor Școlii Polivalente nr.2, după cum l-a atenționat un criulenean.

Deputații veniți la Criuleni, asistați de reprezentantul Cancelariei de Stat în teritoriu, Simion Pădurean, au vorbit despre proiectul fracțiunii lor de țară,Programele elaborate și eventuala aderare la UE.

Întrucât majoritatea celor prezenți erau prea preocupați de problemele existențiale personale li s-a înmânat câte un ziar al partidului politic PAS, tipărit cu un tiraj de 70000 exemplare, pentru a studia mai detaliat cele mai importante angajamente ale formațiunii, realizate în primul an de guvernare.

Urmează ca și reprezentanții celorlalte fracțiuni parlamentare, care au o experiență mai mare în administrarea statutului să vină cu un raport despre cum s-a ajuns la starea actuală de lucruri și care sunt viziunile lor pentru dezvoltarea țării, recuperarea miliardului și supraviețuirea cetățenilor cu venituri modeste.

 

Sursa
E.C.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button