Social

Locuitorii s. Ratuș au găsit o soluție pentru a se debarasa de gunoi

Consilierii comunei Drăsliceni ar putea aproba tarife noi pentru serviciul de salubrizare

Transportarea deșeurilor menajere în comuna Drăsliceni a fost stopată în luna aprilie. Atunci, solicitat de ”E.C.”, primarul Petru Buzu da asigurări că va fi găsită soluția ca satul să nu fie inundat de gunoi înainte de Paște: http://https://estcurier.md/la-drasliceni-au-ramas-fara-serviciu-de-colectare-a-deseurilor-menajere-dar-cauta-solutii.

De notat că în decizia consiliului local Drăsliceni din 11 martie 2022 în organigrama Î.M. „Gospodăria locativ-comunală Drăsliceni” figurau patru angajați: administrator, contabil, mecanic și lăcătuș cu program de salarizare redus.

  Au trecut trei luni și starea de lucruri nu s-a redresat, ci dimpotrivă, localnicii simt și mai acut lipsa serviciului de salubrizare. Astfel că la Ratuș oamenii s-au mobilizat, au căutat soluții și au reușit să găsească un antreprenor care să le evacuieze deșeurile menajere. După cum comunică  moderatorul grupului Comuna DRĂSLICENI – Oameni, Evenimente, Oportunități, Ion Dabija mai mulți locuitori ai s. Ratuș s-au adunat pentru a discuta ce e de făcut și au decis că:

  • Pentru început ar urma să fie colectate deșeurile din satul Ratuș;
  • Ridicarea deșeurilor se va face săptămânal (1 dată pe săptămână);
  • Cantitatea per gospodărie: câte 3 saci menajeri (din ăia albi de făină);
  • Cost: Inițial 50 lei lunar. (Ulterior dacă se vor abona mai multe gospodării prețul va putea fi ajustat).

 Toți oamenii prezenți în fața Casei de Cultură din Ratuș au fost de acord cu aceste condiții. Mai mult chiar persoane din Drăsliceni, Logănești s-a simțit neglijate și vor și ele să beneficieze de serviciu de evacuare a deșeurilor. 

 Administratorul SRL ”Salubeco”, dl Ion Pascaru la care au apelat ratușenenii spune că nu ar fi o problemă să le presteze serviciul dorit de ei, căci întreprinderea dispune de transport suficient și chiar adaptat pentru drumurile mai înguste de țară.

– Ratușul e în raza noastră de activitate, pentru că prestăm servicii la Grătiești, Colonița și la adunarea recentă a sătenilor am observat că aceștia sunt dispuși să perfecteze contracte și să achite pentru evacuarea deșeurilor, căci simt lipsa serviciului. E de competența consiliului local să decidă cum perfectăm oficial actele. Primarul mi-a zis că luni, 1 august se vor întruni consilierii și vor hotărî dacă se va ocupa de transportarea gunoiului întreprinderea comunală sau vor contracta un alt agent economic prin licitație. Desigur, particularii ar putea alege singuri orice prestator, doar că în acest caz nu putem folosi gunoiștea locală și trebuie să ducem gunoiul ori la Boșcana ori la Țînțăreni, unde sunt gunoiști autorizate și astfel se majorează tariful– a mai spus Ion Pascaru.

 Luni 1 august 2022 consilierii locali urmează să examineze proiectul de decizie „Cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciile publice de salubrizare, întreținere și evacuare a deșeurilor menajere” , care  prevede și interzicerea  transportării  deșeurilor la punctul de colectare din s. Drasliceni de către persoane fizice și juridice din alte localități. Administratorul Î.M. „Gospodăria locativ-comunală Drăsliceni”, dl Vasile Ciutac se împuternicește să încheie contracte cu alți prestatori de servicii în vederea colectării și evacuării deșeurilor menajere.

 De notat că prin legea 209 din 23 decembrie 2016 orice persoană fizică sau juridică este obligată să aibă contract de colectare a deșeurilor cu o întreprindere specializată, deși nu specifică cu cine anume să încheie acest contract. La Ratuș, tinerii, pentru că le pasă de viitorul copiilor lor bat alarma.

În localitățile D-voastră cum se debarasează lumea de gunoi ca să nu întineze mediul ambiant? Scrieți-ne!

Cu informații despre alte soluții referitoare la redresarea stării de lucruri ce ține de evacuarea gunoiului și salubrizarea localităților propuse de consilierii comunei Drasliceni vom reveni.

 

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button