Membrii Societății raionale a persoanelor cu deficiențe de vedere din raionul Criuleni delegați la conferința raională de dare de seamă și alegeri au trasat un plan de acțiuni pentru următorii ani. Au pus accent pe necesitatea perfectării cadrului legislativ, ca să nu se simtă marginalizați în raport cu alte persoane, inclusiv cele ce au alte categorii de dizabilitate și să fie antrenați în mai multe activități, să fie ajutați și material. Iulia Sudelea, din Criuleni a abordat și problema asigurării cu telefoane mobile adaptate pentru nevăzători.
Diana Loghin, reprezentanta Direcției raionale Criuleni asistență socială și protecția familiei a apreciat activitatea acestei Societăți și a atenționat asupra necesității de atragere a persoanelor ce pot directiona 2% din impozitul pe venit pentru societatea respectivă. A explicat că mecanismul de acordare a suportului financiar e rigid și că nu se ia în considerație că bunurile de care dispune solicitantul au fost procurate până la îmbolnăvirea acestuia, dar speră la simplificarea procedurii. Oricum, spunea Diana Loghin, fiecare caz se studiază aparte și sunt mai multe posibilități de a ajuta omul aflat în mare dificultate, inclusiv prin pachete alimentare. Întrebată dacă persoanele cu probleme de văz pot procura mașini fără achitarea taxei vamale, Diana Loghin a explicat că această prevedere legislativă deocamdată se referă doar la persoanele cu dizabilități locomotorii severe și că 12 persoane din raionul Criuleni au beneficiat de acest drept, renunțând la indemnizația pentru transport. Le-a amintit că perfectând formularul 027, dacă au suferit de COVID -19 pot beneficia și de un bilet la sanatoriul ”Victoria” din Vadul lui Vodă pentru recuperare.
Ștefan Oprea, vicepreședintele Societății republicane a persoanelor cu probleme de văz le-a comunicat celor prezenți că se lucrează intens cu membrii comisiei parlamentare pentru probleme sociale și că odată cu apariția noii legi vor fi prevăzute și modalități de protezare, exclusiv în RM. Oaspetele spunea că la nivel mondial se recunoaște că întreținerea nevăzătorilor este scumpă, pentru că e vorba de produse ce necesită investiții mari, fie că e vorba de proteze sau mijloace ajutătoare tehnice pentru aceștea.
Participanții au avut multe propuneri pentru consolidarea societății și au încredințat realizarea acestora noii componențe a Biroului Societății persoanelor cu deficiențe de vedere ce va fi, în următorii ani, condus de președinta Ecaterina Novac.Mulțumind colegilor pentru încredere dna Novac a spus că va face tot ce depinde de ea pentru a ajuta cei 170 membri ai societății și atrage mijloace financiare în acest scop, doar că are nevoie de mai multă implicare în organizarea activităților și a celorlalți membri. Din componeneța biroului respectiv fac parte Petru Mîndru, Rodica Țurcani, Eugen Sudelea, Ana Mazarchevici, Raisa Rusu, Valentina Calinina.
Anatolii Dobrovolschi de la Izbiște, care a fost cel mai activ în cadrul conferinței și-a propus să promoveze activitățile sportive, dat fiind că deține și o categorie la tenis de masă.
Prezent la conferință ex-președintele societății persoanelor cu probleme de văz din raionul Dubăsari, Anatolii Naghiț a apreciat munca colegilor și a remarcat că fondată în 1948 Asociația republicană a nevăzătorilor are nevoie deja de un cadrul legislativ mai perfect și că odată cu noua Lege privind organizațiile obștești deschide noi posibilități, inclusiv prevede că acestea pot fi susținute și de stat, măcar și prin alocarea unui sediu accesibil.
E. Chiriac