CriuleniDubăsariEst-CurierSănătate

Vaccinează-te împotriva știrilor false: gândește critic!

Odată cu aprobarea mai multor vaccinuri împotriva COVID-19, pe Internet și pe rețele sociale sunt publicate tot mai multe falsuri despre vaccin și vaccinare. Miturile şi teoriile conspirației că prin vaccin se introduc cipuri sau soluții care pot cauza moartea sau diferite boli alimentează reticența populației. Experții recomandă să avem încredere în specialiști și să filtrăm informațiile distribuite de site-uri marginale prin „sita” gândirii critice.

 Cel mai recent studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19, realizat la comanda Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), arată că doar 30 la sută dintre cetățeni ar accepta să fie vaccinați, alți 70 la sută pun la îndoială siguranța imunizării. Iar fiecare a patra persoană adultă nu crede că noul coronavirus este real.

 Creierul construiește povești, mai ales atunci când ne este teamă

Scepticismul oamenilor este legat și de ipoteza că vaccinul anti-COVID ar putea conține un cip implantat în organism, așa cum au spus adepții teoriilor conspirației, unii politicieni populiști și unii slujitori ai bisericii. Cristian Presură, fizician român stabilit în Olanda, afirmă că nu este posibil ca în vaccin să fie introdus vreun cip care să poată citi gândurile omului sau să-l controleze. „Un cip nu poate trece bariera de la sânge la creier. De fapt, după ce s-au făcut milioane de vaccinări deja în toată lumea, nimeni nu a găsit nici măcar un singur cip în serul vreunui vaccin”, spune Presură. În opinia savantului, frica de necunoscut îi face pe oameni sceptici și îi determină să creadă în aceste teorii. El le recomandă oamenilor să aibă mai multă încredere în persoane calificate și să nu creadă în tot ce se distribuie pe Internet.

 Nu trebuie să credem zvonurilor, trebuie să avem încredere în știință

Poza simbol_text1

Ala Tocarciuc,expertă internaționalăîn sănătate publică, susține că pentru  infecția noului Coronavirus nu există încă un tratament prestabilit și aprobat, iată de ce singurul instrument accesibil la moment pentru prevenirea îmbolnăvirii este vaccinul. În opinia ei, scepticismul oamenilor este alimentat de lipsa de informație obiectivă, dar și de incapacitatea de a analiza conținutul de pe rețelele sociale: „În ultima perioadă, mesajele false și teoriile conspirației despre vaccin sau vaccinare au invadat rețelele sociale, fiind promovate în mare parte de promotorii anti-vaccin, care au profitat de pandemie ca să-și fortifice mesajele de negare a vaccinurilor. Cei care încă pot gândi critic, pot selecta ușor sursele de informare și se documentează din surse credibile. Dar o parte semnificativă din populație are surse limitate de informație și crede doar în ce li se spune la biserică sau la crâșma din sat”. Experta consideră că pentru motivarea vaccinării este foarte important să fie desfășurate campanii de informare atât în rândul tinerilor, cât și între maturi.

 În spațiul virtual, trebuie să purtăm „mască digitală

Expertul Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), Nicolae Țîbrigan confirmă că rețelele sociale sunt un sol fertil pentru teoriile conspirației. „Dacă dați de vreo postare sau un video despre vaccinuri foarte populare pe social media, aveți mare grijă: ar putea fi vorba de boți (roboți online care distribuie sau comentează în regim automat pe social media). Așa cum ne protejăm în spațiul public cu mască, tot așa și în online trebuie să ne învățăm să purtăm o „mască digitală” și să păstrăm distanța față de conținutul suspicios”, spune Nicolae Țîbrigan.

 Campania de vaccinare începe în februarie

În Republica Moldova campania de vaccinare anti-COVID-19 ar urma să înceapă în luna februarie, iar Planul național de imunizare prevede și o campanie de comunicare pentru creșterea acceptării și cererii de vaccinare care va dura până în decembrie 2021. Din spusele Cristinei Stratulat, consilieră în comunicare la MSMPS, specialiștii în domeniul medical pregătesc mai multe materiale informative despre imunizare.

Vaccinul anti-COVID-19 va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în mod gratuit. Primii vor fi vaccinați lucrătorii din sistemul de sănătate, în etapa a doua vor fi vaccinați adulții cu vârsta mai mare de 60 ani și cu anumite comorbidități, lucrătorii din domeniul învățământului, iar apoi restul populației.

 Vaccinurile au contribuit substanțial la creșterea speranței de viață la nivel global

Pe parcursul anilor, vaccinurile au ajutat la combaterea și prevenirea mai multor maladii. Potrivit Comisiei Europene,„datorită vaccinării pe scară largă, a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa și multe alte boli au fost aproape eliminate. În prezent, numărul de copii vaccinați anual în întreaga lume împotriva a diverse boli (difterie, tetanus, tuse convulsivă, tuberculoză, poliomielită, rujeolă, hepatită B etc.) este de 100 de milioane”. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea previne 2-3 milioane de decese pe an și reduce costurile tratamentelor pentru anumite boli, inclusiv tratamentele anti-microbiene (prescrise pentru infecțiile virale).

Articol publicat în cadrul proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul populației rurale, elevilor și viitorilor profesori”, implementat de Asociația Presei Independente (API) și finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button