Electorala 2019. Cunoaște candidatul: Veaceslav Burlac vs Lilian Carp/Andrei Spînu

Pe data de 8 februarie, redacția Est-Curier a organizat ultimele două runde de dezbateri cu participarea candidaților pentru funcția de deputat pe circumscripția electorală uninominală nr. 21 Criuleni-Dubăsari. Toți cei șase candidați, ca și în cazul primelor două runde, au fost invitați să participle.

La runda a patra au participat Veaceslav Burlac (PDM) și Andrei Spînu, reprezentantul candidatului Lilian Carp, desemnat de Blocul electoral ACUM DA PAS.

Candidatul partidului ”Șor”, Serghei Duminica,  a refuzat să se prezinte, motivând prin faptul că pleacă la o adunare la adunare la Orhei.

IMG_3656

Tema acestor două runde a fost dezvoltarea economică, iar participanții au avut a răspunde la întrebările: 1) Care va fi prima lege pe care o veți promova, odată ce veți ajunge în Parlament, pentru ca agricultorilor să le fie mai ușor să-și facă afacerile?; 2) Ce soluții ați identificat pentru atragerea investițiilor în economia țării și a crea locuri de muncă, atât de necesare mai ales la sate?; 3) Recent opinia publică a aflat, cine ar fi primii doritori să beneficieze de legea cetățeniei prin investiții. Raspundeți cu argumente, ce credeți personal și care este pozitia formatiunii Dvs privind această lege?.

Contracandidații și-au adresat unul altuia întrebări, și-au prezentat CV-urile și au făcut apel către alegători să fie votați la 24 februarie 2019. Vă prezentăm înregistrarea video a dezbaterilor.

Candidatul PDM: carieră, avere și interse

Primul înregistrat și, respectiv, primul pe listă în buletinul de vot va fi Veaceslav Burlac, președintele raionului Criuleni, membru al Partidului Democrat. Candidatul are 45 de ani, este căsătorit și educă doi copii. De baștină este din Slobozia Dușca. Președinte de raion a devenit pe 6 mai 2017, după ce colegul său de partid, Iurie Andriuță, care ocupa această funcție, a fost reținut de ofițerii CNA la 26 aprilie 2017 fiind suspectat de trucarea unor licitații și trafic de influență. Instanța de judecată n-a emis încă o hotărâre definitivă în acest caz.

P90124-154201

Veaceslav Burlac a intrat în politică în anul 2007, când a candidat la alegerile locale în satul său natal. În rezultat, a fost ales consilier din partea Partidului Comuniștilor. În 2015 își schimbă vectorul politic și devine consilier raional pe listele Partidului Democrat, se implică activ în activitatea consiliului și ocupă locul lui Iurie Andriuță la cârma Organizației Teritoriale PDM Criuleni. În această calitate, deseori și-a însoțit fostul coleg în deplasările și activitățile administrative. A fost activ și pe blogul său, de pe platforma vox.publika.md (resursă on-line a televiziunii ”Publika TV”, care aparține liderului PDM, Vlad Plahotniuc), de pe care a promovat Partidul Democrat și a criticat celelalte forțe politice. Pe același blog Burlac scria despre sine, că este absolvent al Colegiului de Medicină din or. Bender și al Universității Agrare, și că ”din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău”.

Potrivit declarației de avere și interese, în ultimii doi ani Veaceslav Burlac a câștigat 185,8 mii lei din salariu și 240 mii lei în calitate de  ”venituri din alte surse”. Soție-sa a câștigat, la fel, în doi ani, 52 de mii de lei. Burlac mai declară un lot de teren de 14 ari, un apartament de 67 m.p. în valoare de 700 mii lei, și un automobil marca Hyundai Accent din 2015, procurat în 2018 cu 154,9 mii lei. La înscrierea în cursa electorală, în declaraţia depusă la CEC, Burlac declară și compania ”Maxada Com” în dreptul căreia a înscris mențiunea ”în proces de lichidare”.  În același timp, în bazele de date publice, această figurează ca și activă. În declarațiile pentru anii 2016 (la angajare) și pentru 2017, funcționarul acum degrevat din funcție, nu-și declara compania, pe care a fondat-o și o administra, și nici venitul generat din activitatea ei, dar declara compania Slobozienii SRL, care aparține unui membru al familiei sale.

La finele lunii martie a anului 2018, Veaceslav Burlac s-a făcut cunoscut în republică, după ce postul Jurnal TV a difuzat o înregistrare audio despre care nota că ar fi fost făcută  la ședința de partid a democraților din r. Criuleni, din februarie a aceluiași an. Din înregistrare se înțelege, că Burlac și secretarul organizațieile de partid, explică membrilor cum să îndeplinească listele despre achitarea cotizațiilor de partid, accentuând, că banii nu trebuie plătiți. În aceeași înregistrare, dânsul mai cerea de la colegi să fie mai activi în munca de partid, și drept argument spunea că raioanele Nisporeni și Rezina au primit foarte mulți bani pentru că au dat cel mai bun rezultat pentru PD la alegeri. La solicitările jurnaliștilor de a comenta această înregistrare, îndată după apariția ei în spațiul public, Burlac a spus că nu a ascultat înregistrarea, fiind întors recent de peste hotare, și nu știe despre ce este vorba, iar purtătorul de cuvânt al partidului a răspuns atunci că nu era luată o decizie la partid dacă se va examina situația cu înregistrarea. Ulterior Burlac n-a mai comentat niciodată această înregistrare, preferând să o treacă sub tăcere.

Serghei Duminica, candidat de la Partidul „Şor”: lucrează la partid ”fără salariu”

Din partea partidului ”Șor”,  deputat în parlament intenţionează să devină Serghei Duminica. Potrivit datelor afișate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale, Duminica are 67 de ani, are studii medii speciale  și calificarea lucrător în cultură, și ocupă funcția de director al bazei de odihnă ”Feroviară”, ce ar aparțiune Căii Ferate din Moldova. În declarația de avere Serghei Duminica a indicat că în ultimii doi ani, împreună cu soția, au câștigat 93600 lei din pensie, 7200 lei a primit în calitate de îndemnizație de consilier, calitate pe care o deține în consiliul local Sobozia Dușca și cel raional din Criuleni.  Duminica declară că a primit salariu, în doi ani, de la CFM, în sumă de 3746.65 lei. Candidatul mai deține un autoturism  Mercedes, fabricat în 2009, procurat în 2015 cu 80 mii lei, și o casă cu suprafața de 160 m.p. dobândită prin moştenire. În aceeași declarație se mai regăsește un apartament cu S-33 m.p, evaluat la 16221 lei, o clădire nefinisată cu suprafața peste 100 m.p. evaluată la 58886 lei, și nouă terenuri pe care le-a agonisit între 2003 și 2010, cu suprafața totală de 2,5 ha. Unul din cele nouă terenuri, cu suprafața de 18 ari, se află în zona forestieră. Serghei Duminica declară și obiecte prețioase, valoarea cărora depășește 15 și 20 salarii medii pe economie.

Duminica foto

Potrivit bazelor de date a companiilor din RM, Serghei Duminica a fondat în anul 1992 întreprinderea individuală «Duminica şi Compania», specializată pe comerțul cu amănuntul. În bazele deschise de date, compania figurează ca una active, dar ea nu se regăsește în declarația de avere a candidatului pentru că dânsul a spus că a vândut-o.

În politică Serghei Duminica s-a lansat în anul 2011. Atunci, în urma alegerilor locale de la 5 iunie, actualul candidat de la partidul Șor a fost ales consilier local în Slobozia Dușca și consilier raional din partea Partidului Comuniștilor. În 2015 istoria se repetă și  Duminica devine iar consilier în două consilii. Întrebat de ”Est-Curier” când și-a schimbat orientarea politică, candidatul Duminica a spus că a plecat din PCRM la începutul lui octombrie 2017, iar din 19 octombrie 2017 este membru al Partidului Șor. În privința salariului de puțin peste 3 mii de lei pe doi ani de la CFM, indicat în declarația depusă la  CEC, Serghei Duminica a spus că, probabil, a comis o gheșală la completarea declarației, or el continuă să fie salarizat de întreprindere lunar, și nu este plătit doar cu suma indicată în declarație. Candidatul a mai declarat că lucrează la Partidul ”Șor” fără salariu,  voluntar.

Despre candidatul Lilian Carp citește AICI şi AICI.

S. Cernov, Est-Curier

LOGO-01
Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția Est Curier în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API). Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *