Chiar ultimul sunet la Şcoala Primară Măşcăuţi

 Instituţia Publică „Şcoala Primară Măşcăuţi” urmează să-şi înceteze activitatea. O decizie în acest sens a adoptat Consiliul Raional Criuleni pe data de  6 iunie, iar consilierii au discutat intens care ar fi sintagma potrivită pentru textul final al deciziei – „lichidare prin comasare” sau „lichidare prin absorbţie”, ca să fie nevoie de o singură decizie a consiliului, care să nu contravină legii.

mascauti 1

Foto credit: Facebook. Ultimul clopoţel- 2017, la propriu, la Şcoala Primară Măşcăuţi.

 

La începutul anului 2017, informa şeful Direcţiei Educaţie, Vladimir Soltanici, Şcoala Primară Măşcăuţi avea opt clase de elevi, iar bugetul şcolii, potrivit bugetului raionului aprobat la finele anului trecut, constituia 1 mln 849,8 mii lei. Elevii vor fi transferaţi la Gimnaziul Măşcăuţi, instituţie în acelaşi sat, care avea pentru 2017 un buget de 2 mln 828,3 mii lei. Comasarea, informa Soltanici, ar aduce o economie de cca jumătate de milion de lei, care ar putea fi utilizată pentru cheltuieli de regie şi pentru dezvoltarea instituţiei Gimnaziul Măşcăuţi, care va deveni una clasică – cu clase de la I la IX-a.

Consilierii au solicitat părerea primarului. Valeriu Carţîn a spus că decizia este binevenită, că autorităţile publice locale au optat pentru comasarea celor două instituţii şi în anii anteriori, or, ambele şcoli sunt pe jumătate goale. Primarul spune că în gimnaziu la ora actuală există condiţii bune de activitate, iar angajaţii şi personalul tehnic a Şcolii Primare, cu excepţia unuia sau a doi lucrători, vor fi reangajaţi la gimnaziu, aşa ca toată lumea să rămână împăcată. Primarul a mai spus, că instituţia rămâne la balanţa primăriei şi promite că nu va fi o casă părăsită, dar una plină de activităţi. Consilierul Constantin Racu a întrebat, dacă printre cele două persoane care vor rămâne neangajate se regăseşte şi actualul director al Şcolii Primare, la care Valeriu Carţîn a răspuns că va avea de lucru şi actuala directoare, că nu se face comasarea special ca să fie cineva disponibilizat.

Petru Rusu, şeful secţiei juridice a CR Criuleni, a insistat ca în decizia consilierilor să figureze şi sintagmele cu privire la transferarea elevilor la gimnaziu, preavizarea colectivului cu respectarea termenilor prevăzuţi de art. 88 din Codul Muncii, rezilierea contractului de comodat cu primăria şi crearea comisiei care se va ocupa de transmiterea la balanţa primăriei a bunului imobil eliberat. Larisa Florescu, directoarea Şcolii Primare Măşcăuţi, care, după cum ne-a spus, este şi unicul pensionar dintre cadrele didactice din instituţie, solicitată de „Est-Curier”, ne-a informat că instituţia pe care a condus-o până în 2017, număra la începutul acestui an 169 de elevi şi 24 de angajaţi, inclusiv12  cadre didactice.  „Am luat această funcţie prin concurs un an în urmă. Se discuta mai demult despre comasarea celor două şcoli, dar, şi aşa, decizia ne-a luat prin surprindere. Ne rămâne să sperăm că toată lumea va avea de lucru” – a spus directoarea.

Subiectul cu privire la lichidarea Şcolii Primare Maşcăuţi a fost unul din cele două proiecte de decizie, introduse pe ordinea de zi în ziua şedinţei, suplimentar la cele 24, câte au fost făcute publice 10 zile în urmă.

Şcoala Primară Măşcăuţi a fost închisă cu votul a 26 consilieri din 29 prezenţi. S-au abţinut consilierii din partea PSRM şi PP „Partidul Nostru”.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *