CriuleniEst-CurierSocial

Centrul „Speranţa” are o sală de kinetoterapie mai dotată

Pe data de 23 septembrie, echipa Centrului de zi pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale (CES) „Speranţa” din or. Criuleni a prezentat rezultatul muncii sale asupra proiectului „O şansă mai bună pentru copiii cu CES”.

Început în primăvară, proiectul a ajuns la bun sfârşit, iar oaspeţii veniţi să celebreze inaugurarea acestuia s-au convins singuri de oportunitatea şi necesitatea lui între pereţii centrului şi în comunitate în general. Proiectul a fost scris şi depus pentru finanţare la Corpul Păcii al SUA, reprezentanţa din Moldova, în colaborare cu voluntarul acestei organizaţii, care lucrează la „Speranţa”, Chris Flowers.

img_2241

Elena Palanciuc, pedagog special în cadrul centrului Speranţa”, spunea că instituţia oferă servicii recuperatorii integrate şi complexe de asistenţa logopedică, asistenţa psihologică, asistenţa socială, instruirea curriculară, terapia prin artă şi kinetoterapie. „Cel din urmă serviciu era până nu demult elementul, care avea de suferit cel mai mult şi pentru care am luptat ca să obţinem acest proiect. Scopul proiectului a fost creşterea calităţii vieţii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale prin stimularea fizică, emoţională şi spirituală. Beneficiari ai proiectului sunt toţi cei 40 de copii care frecventează centrul, dar pentru 19 dintre ei acest serviciu este unul foarte important”.

Proiectul a fost realizat în câteva etape – scrierea şi depunerea, repararea şi decorarea sălii de kinetoterapie, procurarea şi instalarea echipamentului, pregătirea şi distribuirea materialelor informaţionale. Suma grantului a constituit 37 mii 735 de lei. Constibuţia comunităţii şi a sponsorilor, inclusiv contribuţia în muncă – 13 170 de lei. Proiectul a fost realizat în colaborare cu localnicii, agenţi economici, partide politice, biserica ortodoxă, părinţii beneficiarilor, echipa Centrului „Speranţa” şi voluntari.

Tatiana Ciudin, directoarea centrului, a înmânat persoanelor care şi-au adus aportul la realizarea proiectului diplome de gratitudine. Printre ei părintele Ioan Ţuţuianu, care a venit la deschidere şi cu un cadou (câteva seturi de jucării) din partea unui prieten de-al său din capitală, lui Gheorghe Feodoriţa, care a donat materiale de construcţie pentru renovarea încăperilor, voluntarilor Alexandr Godoroja (a realizat materiale informaţionale) şi Xenia Braguţa (a executat designul sălii de kinetoterapie). Elena Palanciuc, art-terapeut şi coordonatoarea proiectului, spunea că etapa cea mai uşoară a fost procurarea echipamentului. Mai greu a fost să colecteze contribuţia, dar până la urmă a constatat că oamenii sunt, totuşi, receptivi. Se simte mulţumită pentru că a realizat visul copiilor, pentru că este parte dintr-o echipă unită şi productivă. Chris Flowers, voluntarul în Corpul Păcii, menţiona că proiectul criulenenilor a trecut din prima, faţă de alte proiecte, asupra cărora autorii au trebuit să mai lucreze. În viitor Chris şi echipa îşi propun să mai realizeze un proiect, pentru întreaga comunitate, dar despre care vor vorbi la timpul potrivit.

img_2233
Carolina Bădănău, kinetoterapeută în Centrul ”Speranța”

Carolina Bădănău, kinetoterapeută, spunea că acum sala este complet dotată, iar beneficiarii vor putea exersa asupra coordonării, echilibrului, posturii statice. „Sala e preferată de toţi copiii, nu doar de cei care au cea mai mare nevoie de ea!”, menţiona specialista. Tatiana Ciudin, directoarea centrului, a menţionat că echipamentul de până acum era insuficient şi învechit, iar banii planificaţi în bugetul centrului pentru aceste necesităţi, nu pot fi utilizaţi din cauza restricţiilor impuse de minister. Proiectul realizat va permite creşterea considerabilă a calităţii serviciilor oferite de centru şi, prin urmare, scopul specialiştilor şi al părinţilor va fi mai uşor de atins.

„Colaborarea dintre voluntarul Corpului Păcii şi echipa Centrului „Speranţa” din Criuleni este un exemplu pentru celelalte echipe de acest fel din Moldova. Mi-a plăcut foarte mult să văd un parteneriat între societatea civilă, micul business, partea care reprezintă religia – toate componentele unei comunităţi sănătoase. Şi fără munca asiduă a echipei locale proiectul n-ar fi mers înainte” – spunea Violeta Frimu-Patel, managera programului Dezvoltare Comunitară şi Organizaţională la Corpul Păcii al SUA.

Centrul de zi „Speranţa” pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale a fost fondat în anul 2000 de către Asociaţia Obştească „Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin”, iar din 2006 se află la întreţinerea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Capacitatea centrului este de 40 de beneficiari.

S. Cernov

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button