CriuleniEst-CurierSocial

Bugetul raionului Criuleni pe 2017 a fost aprobat fără discuţii în plenul şedinţei

Pe 21 noiembrie, 2016, consilierii raionului Criuleni au aprobat bugetul pentru anul 2017, atât în prima, cât şi în cea de-a doua lectură.

Documentul a fost publicat cu 10 zile înainte pe pagina web a autorităţii, dar pe marginea lui n-au fost organizate consultări publice, astfel conţinutul documentului n-a fost înţeles de persoanele care au venit la şedinţa consiliului raional fără a-l avea în faţă pe suport de hârtie.

„Era bine să avem şi noi bugetul în faţă” – spunea primara de la Măgdăceşti, Liuba Cojocaru, la care Secretarul Consiliului, Diana Rusu, a amintit, că acesta este pe pagina web şi a putut fi descărcat de oricine.

 „E un buget de care avem, nu de care ne dorim, un buget care nu satisface nici necesităţile raionului, nici pe cele ale primăriilor, dar va trebui să lucrăm în direcţia obţinerii granturilor, creditelor, etc, ca să ne atingem obiectivele” – a spus preşedintele raionului, Iurie Andriuţă, despre proiectul propus spre avizare. Documentul a fost adoptat în unanimitate, fără discuţii în plen, iar preşedintele şedinţei, Veaceslav Burlac, a menţionat, pentru toată asistenţa din sală, că acesta a fost discutat în şedinţele comisiilor.

img_4069
În fotografie (de la stânga la dreapta): Iurie Andriuţa, preşedintele raionului, Veaceslav Burlac, preşedintele şedinţei, şi Diana Rusu, secretarul Consiliului Raional Criuleni.

De notat, că în ziua şedinţei, cu o oră înainte de începerea acesteia, trei dintre comisiile de specialitate aveau fixate şedinţe la ora 8.30. Către această oră, la consiliu au reuşit să ajungă doar doi consilieri (două doamne), ceilalţi venind cu întârziere, astfel ca la ora 9.00 abia de au reuşit să adune numărul necesar pentru cvorum. Cele trei comisii s-au adunat într-o singură sală, ca să discute, în special, întrebările legate de buget şi alocări financiare, şi la ele să participe, concomitent, şi dna Vera Anii, şefa direcţiei finanţe, care urma să răspundă şi la eventualele întrebări. Întrebări la cheltuielile şi veniturile din care se formează bugetul n-au fost, în schimb consilierul Constantin Racu a avut obiecţii la punctul III din Programul de activitate al Consiliului Raional Criuleni pentru anul 2017, şi anume şi-a exprimat dezacordul privind denumirea „acţiunilor cultural-educative şi festivităţi” – „Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţă”. Consilierul a spus că nu este de acord cu formularea „Ziua Victoriei” şi a propus să fie înlocuită cu formularea „Sfârşitul celui de-al doilea război mondial şi comemorarea eroilor căzuţi pentru independenţa Republcii Moldova”, adăugând că statul în care a fost instituită sărbătoarea „Ziua Victoriei” nu mai există. În replică Dinosie Boaghie, a spus că sărbătoarea este denumită exact aşa cum este în legislaţia naţională, iar consilierul Alexandru Şapovalov a replicat că al doilea război mondial s-a sfârşit în septembrie 1945, odată cu capitularea Japoniei, nu la 9 mai.

În cadrul şedinţei comisiei economie şi buget, care a avut loc vineri, Vera Anii a făcut o introducere, spunând că din suma de 140649,2 mii lei, cât constitue bugetul raionului Criuleni, 82,6% sunt transferuri de la bugetul de stat, venuiturile proprii ale raionului formând doar 17,4% din suma aprobată. În acest an în buget n-au fost planificate veniturile din amenzi pentru încălcarea regulamentului circulaţiei rutiere, pentru că monitorizarea video pe traseele din republică, cu excepţia străzilor din mun. Chişinău, este suspendată, deoarece firma care prestează serviciul şi care împărţea banii din amenzi cu bugetele raionale, este în proces de judecată. Iurie Andriuţă a ţinut să menţioneze că pentru prima dată în ultimii ani bugetul a prevăzut cheltuieli în valoare de 3 mln lei pentru medicină,. „Avem patru secţii neacreditate în spitalul raional, dar am mai fost anunţaţi despre intenţia elveţienilor de a contribui la reparaţia secţiilor terapie şi ATI, de aceea am decis să rezervăm bani pentru contribuţii la aceste proiecte”.

Mai multe subiecte de pe ordinea de zi, care vizează casarea bunurilor de către diferite instituţii de stat au fost scoase de pe rol, pentru că o parte din bunuri, în urma verificrăilor, au fost găsite în stare perfectă de funcţionare (convectoare la CMF Dubăsarii Vechi), iar la alte bunuri, informa Vitalie Verebceanu, vice-preşedinteşe raionului, comisia de evaluare fie n-a avut acces, fie le-a calificat drept pasibile reparaţiilor, sau va decide să ceară acte de la distribuitorii oficiali, care să confirme că laptopurile, proiectoarele sau dispozitivele medicale într-adevăr nu mai pot fi restabilite.

Consilierii au mai votat şi alocări din fondul de rezervă al bugetului raional. În proiectul deciziei se menţiona suma de 50 mii de lei, care, însă, a suferit modificări şi în ziua şedinţei a crescut până la 78 de mii de lei. Printre beneficiari – doi copii (merite sportive – câte 5 mii lei), ajutoare pentru acoperirea costurilor intervenţiilor chirurgicale (un vice-preşedinte şi un şef de secţie – câte 20 mii lei, alţi cetăţeni – între 3 şi 5 mii lei). Din aceeaşi decizie aflăm că „Festivalul Prăjiţelului” de la Boşcana a costat 20 mii lei, şi primăria respectivă a primit banii pentru organizarea sărbătorii din fondul de rezervă al bugetul raionului.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button