(Video) O nouă reîntâlnire în Casa Mare a Şcolii Primare

Luni, 21 noiembrie, curent, holul Școlii Primare din Criuleni s-a transformat întro Casă Mare. Apărute parcă dintr-o poveste veche, de când lumea, obiectele confecționate manual și de care bunicii s-au folosit cu mulți ani în urmă: ulcioare și vase de lut, linguri de lemn, icoane, opaițe, burluie, prosoape, broderii, țoale, covoare, țesute la stative în nopțile lungi de iarnă și încă multe alte  bijuterii de artizanat, transmiteau o încărcătură istorică și emoțională deosebită pentru persoanele mai în vârstă, dar și pentru copiii deprinși déjà cu  lumea virtuală, rece și distantă.

În acea zi de 21 noiembrie, când creștinii ortodocşi sărbătoresc Soborul Sfinților Arhangheli Gavriil și Mihail, protectorii spirituali ai instituției respective, elevii și pedagogii Școlii Primare au adus în prim plan tradiția Hramului. Le-au fost alături și  preoții Vasile Pistrui, parohul bisericii din localitate, și Ioan Țuțuianu, care au oficiat un Te-Deum.

Apoi din Casa Mare  toți oaspeții au fost invitați în sala de festivități unde sărbătoarea a continuat cu un variat program artistic. Reprezentanții fiecărei clase au adus în scenă, spre bucuria  spectatorilor cântece și dansuri mai vechi și mai noi, balade și chiar scene, desprinse din poveștile bunicului de la Humulești.

Buna dispoziție ce domnea în sală a luminat parcă și cerul sumbru de toamnă, or, revenirea la tradițiile și datinile strămoșești nu poate decât să aducă căldură în inimi.

Festivitatea s-a încheiat cu intonarea imnului orașului Criuleni, iar la ieșire organizatorii au servit pe toți hramarii cu dulciuri, pregătite de angajații școlii.

Gh. Motricală. Video de autor.

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *