Cultural

Ziua amintirilor și lecțiilor de demnitate la Criuleni

Muzeul din Criuleni la 19 mai 2024 a avut un  program prelungit de activitate.

  Evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor desfășurat cu genericul ”Muzeele, Sustenabilitate și Starea de bine” a întrunit mai multe activități pe lângă cele tradiționale de prezentare a expozițiilor permanente și temporare.

Vizitatorii au putut participa la un atelier de creație cu pictorul Mihai Șerbu, a  se cufunda în lumea copilăriei cu elevii de la Școala de Arte din Criuleni.

În scuarul muzeului se pictează mai cu spor

amintiri din copilărie cu actorii de la Școala de Arte

Directoarea Bibliotecii publice orășenești ” Tamara Isac”, dna Viorica Șapavalov, a prezentat grupurilor venite rând pe rând, personalitățile notorii ale raionului, pornind de la fenomenalul artist Eugen Ureche, bibliografa Tamara Isac și încheind cu doamna, care a  deschis hotarele pentru artiștii din raionul Criuleni, Parascovia Munteanu.

Seara, deja, meșterița Ala Roșcovanu a îndrumat copiii cum se face o pirogravură mai reușită.

Bucuroși de rezultat cu Ala Roșcovanu

Melania Sclifos, muzeograf, (în imagine) povestea că instituția are un fond de peste 12700 exponate și că oamenii sunt deschiși să le completeze. Chiar în cadrul evenimentului, colaboratorii Biroului de probațiune au dăruit câteva obiecte, care nu erau în colecția muzeală. Colaborează cu muzeografii și descendenții familiilor deportate, ca la vară să fie vernisată o expoziție dedicată deportaților din raionul Criuleni.

deja și unele compiutere au ajuns mostre de muzeu, că au devenit rarități
instrumente de calcul
patefonul cânta în casele oamenilor înstăriți
televizoare mai vechi
stative cu leagăn
personalități marcante criulenene
la fântâna cu ciutură
cuptorul unde încăpeau copii și poveștile
În așteptarea următorilor vizitatori: Viorica Șapavalov, Melania Sclifos și Margareta Cociug

Ghidul Margareta Cociug povestea și explica entuziasmată despre exponate, care e secretul păstrării culorii covoarelor care au peste o sută de ani, iar în muzeu este unul și din 1700, prin ce se deosebește ulciorul de ulcică, etc.

Apropo, Muzeul din Criuleni face parte din Rețeaua Centrelor de Informare Turistică din Moldova.

Margareta Cociug

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button