Alegeri prezidentiale

Vot în pandemie: poftiți cu stiloul de acasă!

Reguli noi pentru ziua de scrutin au fost impuse de către CNESP, pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020. Potrivit instrucţiunilor elaborate de către Comisia naţională extraordinară de sănătate publică, alegătorii sunt îndemnaţi să vină cu propriul stilou cu care să semneze în registrul alegătorilor.

Prevederea se conţine în anexa la Hotărârea comisiei respective nr. 24 din 12 august 2020: „efectuarea obligatorie a termometriei fiecărui alegător, la intrarea în secţia de votare; alegătorii se vor prezenta la secţiile de vot cu pixurile personale”.

Cu toate acestea, acei alegători care nu vor avea pix, vor fi asiguraţi cu el, ne asigură Lidia Grătilă, preşedinta Consiliului electoral al circumscripţiei electorale nr 12 Criuleni:

Masca_Pix

La secţiile de votare vor fi suficiente stilouri, acestea fiind dezinfectate după fiecare utilizatora spus Lidia Grătilă. Cu acest scop, fiecare secţie de votare a fost asigurată cu o cantitate suficientă de dezinfectanţi, măşti, mănuşi, termometru. Mai mult ca atât, de dezinfectare se va ocupa o persoană special angajată în ziua votului, care va fi remunerată, şi care va avea grijă să măsroare temperatura alegătorilor, la intrare, să atenţioneze persoanele că trebuie să utilizeze dezinfectant de mâini. Votanţii vor fi admişi în secţia de votare doar cu mască. Pentru toţi membrii birourilor electorale a secţiilor de votare au fost procurate viziere. Persoanele confirmate pozitiv cu covid-19 şi cele care sunt obligatoriu plasate în carantină, pacienţii internaţi în spital, vor putea vota prin intermediul urnei mobile. Pentru aceasta, ei trebuie să anunţe secţia de votare, începând cu două săptămâni până la data alegerilor, şi în ziua alegerilor, ora 15.00, că solicită urna mobilă la domiciliu. În cazul în care un alegător, după ora 15.00, s-a prezentat în locul unde se votează şi va fi depistat cu febră, acesta îşi va putea exercita dreptul la vor, dar va fi echipat la intrare în secţia de votare cu mască, mănuşi, iar după plecare, tot de ce s-a atins va fi dezinfectat de către persoana special angajată. Persoanele care se vor deplasa cu urna mobilă prin localitate vor fi echipate în costume speciale anti-covid, de care poartă medicii în secţiile respective. Pentru aceasta, fiecare secţie de votare a fost echipată cu câte 3 astfel de costume. Echipa cu urna mobilă se va deplasa mai întâi la persoanele în etate, persoanele cu dizabilităţi locomotorii, persoanele care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu pot să se prezinte personal la secţia de votare şi apoi (ultimii vor fi) la persoane care se află în regim de autoizolare.

Instrucţiunea privind modalitatea de organizare şi desfăşurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinelor electorale, în condiţiile situaţiei pandemice cu infecţia COVID-19, dictează măsuri de protecţie şi pentru funcţionarii electorali. Aceştia îşi vor exercita atribuţiile doar în măşti, viziere şi mănuşi, şi vor fi aşezaţi la distanţa de cel puţin 1 m unul de altul. Dacă cineva dintre ei, pe parcursul scrutinului, va manifesta simptome, îi va fi interzisă asistarea la procedura electorală. Secţia de votare va fi aerisită frecvent sau permanent, dacă este posibil.

S. Cernov

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button