CriuleniPoliţieSocial

Protecție monitorizată pentru victimele violenței în familie

Victimele violenței în familie, conform modificărilor legislative din 11 iunie 2020, vor fi protejate și prin aplicarea monitorizării electronice a agresorilor familiali, imediat după pronunțarea ordonanței de protecție.

Echipamentul de monitorizare electronică a fost prezentat la 5 octombrie, 2020. Este compus din brățara care va fi instalată la piciorul sau mâna agresorului, dar și un tracker (dispozitiv) pe care victima va trebui să îl poarte cu ea, pentru a putea fi anunțată despre momentul apropierii agresorului.

bratara agresori
Sursa foto: digi24.ro

 

La brățara unui agresor pot fi conectate 5 dispozitive ale victimelor, în cazul în care în urma actelor de violență au avut de suferit nu doar partenera/soția, dar și copiii sau alți membri ai familiei, care vor fi dotați cu un sistem electronic de supraveghere (de tipul unui telefon GSM de mici dimensiuni).

În raionul Criuleni conform informației de la Biroului de probațiune, în anul curent sunt trași la răspundere contravențională pentru violență în familie 57 cetățeni. Pedepsite pentru violență mai gravă cu muncă neremunerată în folosul comunității au fost șapte persoane. Monitorizate electronic au fost cinci persoane.

Tatiana Goncear, consilier de probațiune principal la Biroul de probațiune Criuleni, solicitată de ”E.C”, ne-a comunicat că legislația s-a înăsprit și agresorii mai înveterați sunt privați de libertate. Violența e un fenomen ce nu apare spontan, ci e o continuitate. Pe mulți monitorizarea electronică îi va face să conștientizeze că încalcă spațiul de siguranță a persoanei protejate. Monitorizarea electronică a agresorilor familiali se va efectua de către Inspectoratul Național de Probațiune, cu suportul angajaților Inspectoratului General al Poliției.

E. Chiriac

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button