Social

Volumul compensațiilor a fost stabilit

 

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 22 noiembrie, proiectul de lege ce prevede volumul compensat și a prețurilor la gaze natural pentru consumatorii casnici în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică pentru perioada noiembrie 2023–martie 2024

 Categoria de vulnerabilitate energetică se va stabili în baza raportului exprimat în % dintre cheltuielile  pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea sursei de energie.  

Volumul maxim compensat pentru consumatorii casnici de gaze naturale, care primesc un singur tip de compensație, și anume „ compensația pentru achitarea facturilor la energie” se stabilește la 180 m3/lună/loc de consum. 

Pentru gospodăriile casnice care beneficiază de compensația la energie sub formă de plată monetară, volumul maxim compensat se stabilește la 90 m3/lună/loc de consum.

Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, costul pentru un metru cub de gaze naturale va varia de la 12 lei/m3 – pentru categoria de vulnerabilitate extremă la 17 lei/m3 – categoria de vulnerabilitate primară. Tariful fără compensații este de 18,7 lei pentru un metru cub de gaze.

Compensațiile pentru energia electrică vor constitui în medie 33% din tarif.

Energia electrică va fi compensată doar pentru cetățenii care o folosesc pentru a se încălzi, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu. Autoritățile vor compensa în medie 33 la sută din tariful actual. Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentru un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună sau de 750 kWh/lună în cazul beneficiarilor de compensații sub formă de plată monetară lunară. Pentru aceasta, însă, cetățenii trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire pe perioada rece a anului, conform cererii depuse;
  • consumatorii casnici au înregistrat un consum mediu lunar de energie electrică de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă;
  • consumatorii casnici nu sunt conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau au înregistrat un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 Gcal/lună în perioada rece precedentă;
  • consumatorii casnici au înregistrat un consum la gazele naturale mai mic de 50 m3 pe lună în perioada rece precedentă.

Tarifele pe care le vor achita cetățenii după atribuirea categoriei de vulnerabilitate pentru un kWh/l sunt următoarele:

  • Extremă – 1,54 lei
  • Foarte ridicată -1,74 lei
  • Ridicată -1,94 lei
  • Medie – 2,14 lei
  • Scăzută – 2,34 lei
  • Primară – 2,54 lei
  • Fără vulnerabilitate – prețul reglementat de Premier Energy – 2,39 lei/kWh sau prețul reglementat de FEE Nord – 2,88 lei.

„Modul în care au fost ajutate categoriile de vulnerabilitate, volumele și prețurile compensate va asigura că pe de o parte sprijinul pentru gospodăriile cu venituri mici este mai țintit, dar și că aproximativ 80% din gospodăriile beneficiare de compensații vor achita un preț al energiei compensat similar cu cel din anul trecut”, se menționează într-un comunicat al Guvernului.

Pentru a beneficia de compensații la energie, consumatorii casnici trebuie să completeze cererea online, până pe 25 noiembrie 2023, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anul trecut.

Guvernul va aloca suma de 2,78 miliarde de lei pentru compensații la energie pentru perioada rece 2023-2024.

Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat și contribuția Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii și a altor parteneri de dezvoltare.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button